Ostravské psychiatrii výrazně přibývá pacientů, lůžkové oddělení je prakticky stále plné

25. duben 2023 06:20

O 20 procent víc akutně přijatých pacientů v roce 2022 zaznamenali na psychiatrickém oddělení ostravské fakultní nemocnice. Výrazně víc pacientů má také lůžkové oddělení.  Prakticky je stále plné, přestože tam v srpnu ztrojnásobili po rekonstrukci kapacitu. Péči lékařů navíc potřebují stále mladší lidé.

„Spíš jsem v sobě viděla nějakou agresi, kterou jsem potlačovala a neměla jsem se za to ráda, že jsem taková, jaká jsem,“ svěřuje se mi devatenáctiletá Kristýna, která už je na psychiatrickém oddělení ostravské fakultní nemocnice několik dní. „Špatný spánek k tomu určitě patřil, úzkosti taky. A kdy došlo k tomu zhoršení? Já myslím, že čtyři roky zpátky, když jsem nastoupila na střední školu. To se hodně zhoršilo i tlakem okolí a toho, co se po mě považovalo jako normální a já jsem toho nebyla schopna,“ popisuje drobná dívka, co ji sem přivedlo.

Čtěte také

Kristýna patří k pacientům, které psychiatrie přijala akutně. Chtěla si totiž ublížit. Teď už ví, že trpí hraniční poruchou osobnosti.

Součástí léčby je i psychoterapie. Právě mezi pacienty terapeutických skupin je nárůst mladých lidí do dvaceti let podle lékařů nejviditelnější. „Naše terapeutické oddělení, které přijímá pacienty už od 15 let, ještě v loňském roce mělo zhruba 20 procent z hospitalizovaných pacientů a letos už je to 50 procent. Čili těchhle pacientů přibývá opravdu strmě,“ říká primář psychiatrického oddělení Petr Šilhán.

Podle něj čím dál více mladých lidí v posledních letech bojuje s emoční nestabilitou. „To znamená neschopnost nějakým způsobem regulovat své emoce,“ dodává primář s tím, že se počet lidí, kteří potřebují pomoc psychiatra, zvyšuje postupně za posledních deset let.

Nedostatek ambulancí i lékařů

Problém ale je, že ambulancí není dostatek. A to přesto, že ostravská fakultní nemocnice loni otevřela zmodernizované a rozšířené psychiatrické oddělení. „Máme 90procentní obložnost, což znamená třetí největší mezi odděleními. Nám chybí jak ambulantní programy, tak i kapacita akutních lůžek ve všeobecných nemocnicích,“ říká Petr Šilhán.

Dodává, že ambulantní psychiatři jsou často tak kapacitně plní, že už nemají čas s pacienty terapeuticky pracovat. Praxe je totiž taková, že kvůli náporu lidí mají čas jen na krátké kontroly místo dlouhých sezení.

Spustit audio

Související