Ostravské Radvanice a Bartovice vedle dálnice obnoví ovocný sad. Radnice tam chce i tůně a broukoviště

17. leden 2020 07:10

Ovocný sad vedle dálnice plánují obnovit ostravské Radvanice a Bartovice. Tento obvod má kvůli průmyslové výrobě dlouhodobé problémy se znečištěným ovzduším. Právě proto chce radnice pro lidi upravit kus zpustošené přírody, kam by chodili na procházky. A to, i když je vedle frekventované cesty, po které denně projedou tisíce aut.

Pan Luděk, který tady denně nachodí kolem deseti kilometrů, se těší, až do obnoveného sadu bude chodit na procházky. „To by byl nejlepší počin, aby se to tady změnilo trochu k lepšímu. Teď je to hrůza, všude samý prach,“ říká.

Čtěte také

„Já si pamatuji, jak jsme zamlada do toho sadu chodili. To bylo něco úžasného, když na jaře všechno kvetlo. Byly tam petrklíče, sněženky,“ vzpomíná 57letá paní Milena.

Budoucím ovocným sadem protéká bezejmenný potok. V jeho okolí přibudou další vodní plochy. „My nad ten meandrující potok chceme dát tůně a vodu tam zachytávat,“ popisuje starosta Aleš Boháč (SNK). „V lokalitě vzniknou také kvetoucí louky, aby se tady dařilo různým živočichům. Bude tady broukoviště,“ dodává.

Úpravy prostoru v blízkosti dálnice začnou v letošním roce a vyjdou přibližně na 15 milionů korun.

autor: pdu
Spustit audio

Související