Ostravské sochy přehledně. Na jedné mapě, v jedné databázi

6. leden 2016

Antikvariát a klub Fiducia spolu s Jakubem Ivánkem a okrašlovacím spolkem Za krásnou Ostravu přináší uměnímilovným občanům Ostravy novou internetovou databázi a tištěnou mapu soch a děl ve veřejném prostoru.

Důležitý zdroj informací mohou využít nejen laici při svých procházkách městem, ale i badatelé k odbornému zkoumání.

„Mapa už je venku a může si ji koupit každý u nás v antikvariátu za 30 korun. Je to taková příjemná cena, protože jsme na to dostali i dotaci města a ministerstva kultury,“ říká Ilona Rozehnalová.

Mapa je v klasickém formátu A1. Podle Ilony Rozehnalové jde o odborný mapový podklad, který dostali z města – z jedné strany je mapa, ve které jsou body, kolem 500 soch, z druhé strany pak člověk najde rejstřík abecedně řazený podle autorů.

Je to příběh veškerých ostravských soch, které už dlouhou dobu dokumentoval Jakub Ivánek. „Těch soch je v mapě skutečně skoro 500, ale to jsou pouze existující a exteriérové sochy, které můžou lidé vidět, když se budou procházet městem, aniž by se museli někam vloupat,“ říká Ivánek.

V databázi je počet děl ale mnohem vyšší, jedná se o téměř 1200 kusů. A více se o tom všem dovíte při poslechu našeho magazínu Křížem krajem – viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘ .

ostravskesochy.cz
autor: dam
Spustit audio