Ostravskému primátorovi hrozí vyloučení z ČSSD za žalobu. Kajnar prý stranu poškodil

27. leden 2014
zprávy

Primátor třetího největšího města v Česku může přijít o členství v ČSSD. V ostravské organizaci totiž vrcholí problémy, které souvisí s loňskými parlamentními volbami. Primátor Petr Kajnar tehdy nezískal dostatečnou podporu a nedostal se na kandidátku. Vlastní stranu proto tehdy zažaloval a případ bude mít ještě svůj průběh u soudu.

Ostré spory při sestavování kandidátek do loňských předčasných parlamentních voleb mají teď dohru .

„Není možné postupovat v politické straně tím způsobem, že nedostanu-li se na kandidátku, tak to budu řešit formou žaloby a vymáhat to soudně,“ říká předseda místní organizace v Ostravě-Porubě a městský radní Lumír Palyza.

149 členů dnes rozhodne, jestli Petra Kajnara ze strany vyloučí

„Každý bude mít právo říct svůj názor. My jsme aktéra žaloby, pana Kajnara, na schůzi pozvali a předpokládáme, že si na té schůzi všechno vyříkáme, vysvětlíme. Budeme tu situaci muset řešit,“ dodává Palyza.

Jestli na jednání svých straníků primátor Petr Kajnar dorazí, není jasné. Je totiž nemocný. Obhajovat se ale nijak nehodlá

„Mě obhajují výsledky mé práce za 11 let, co jsem na radnici, takže mi to připadá docela legrační,“ konstatuje Petr Kajnar.

Praktiky ve straně jsou podle něj nedemokratické.

„A pokud demokracie nefunguje ve stranách, tak potom už ani nefunguje ve státu,“ uzavírá Kajnar.

Zrušení členství neznamená automaticky odchod Petra Kajnara z funkce primátora. Z vedení ostravské sociální demokracie zatím zaznívá, že nic takového požadovat nebudou.

autoři: iha , mad
Spustit audio