Ostravsko-opavské biskupství nechává zmapovat diecézní dřevěné kostely

14. červen 2019 11:17

Po tragédii v Gutech chce znát Ostravsko-opavské biskupství přesnou podobu všech dřevěných kostelů v regionu. Stavby včetně interiéru proto přeměřují geometři. Pomocí 3D skeneru pak v počítači vytváří model, který zachycuje aktuální stav každého kostela.

Po dřevěných schodech stoupáme na půdu kostela Povýšení svatého kříže v Bystřici. Geometr Karel Meloun totiž se skenováním více než 120 let staré památky začal ve věži. Přístroj nahoře nad námi ovládá pomocí svého mobilního telefonu.

„Tady vidíte, co nasnímá. Jsou tady vidět jednotlivé trámy, suky ve dřevě. Přístroj dokáže zachytit přesně tvar, polohu, velikost i jednotlivých šindelů na střeše. I zuby na těch šindelech budou na těch skenech zachyceny,“ popisuje Karel Meloun.

„Když jste přímo pod tím skenerem, tak vás nezachytí,“ vysvětluje geometr, proč pořád chodí po žebříku ve věžičce nahoru a dolů. „Zvyšuju si kondičku,“ dodává s úsměvem.

Zachytit podobu celého dřevěného kostela pomocí 3D skeneru zabere asi tři dny. Podle vedoucího stavebního odboru Václava Kotáska nechává ostravsko-opavské biskupství podobně zmapovat všechny dřevěné kostely v diecézi.

S přesností 2 mm

„I vůbec do budoucna pro jakékoliv opravy, dohledání stavu. Skenování kostelů nám poskytne naprosto přesný obraz, jak kostel v reálném čase vypadal. Je to s přesností na dva milimetry, v podstatě se tam dá dohledat každý detail,“ dodává Kotásek.

Podobu patnácti dřevěných kostelů a kaplí chce mít biskupství zpracovanou do konce letošního roku.

autor: mot
Spustit audio

Související