Ostravský domov Iris je po dezinfekci, nakažení zatím nepřibyli

3. duben 2020

Ostravský Domov pro seniory Iris, kde se objevila nákaza COVID-19, byl kompletně dezinfikován. S dekontaminací objektu pomáhali hasiči. Noví nakažení zatím v domově nejsou, stále tak zůstávají tři klientky s potvrzenou nákazou a jedna pracovnice zařízení. ČTK to dnes řekl ředitel domova Michal Mariánek.

Už ve čtvrtek uvedl, že všechny nakažené klientky jsou v nemocnici, aby se předešlo dalšímu šíření nákazy v sociálním zařízení. Hromadné testy v domově začaly poté, kdy se počátkem týdne prokázala nákaza koronavirem u jedné z pracovnic. Zajišťovala přímou péči.

Čtěte také

Otestováno bylo nejprve 56 klientů z oddělení, na němž žena pracuje, a také z oddělení, kam chodila v případě personální nouze pomáhat. Stěr byl odebrán rovněž 30 zaměstnancům, nejen ze stejného oddělení a směny, ale také těm, kteří byli s pracovnicí v minulém týdnu v kontaktu. Mariánek uvedl, že z této série testů se ještě stále čeká na výsledek šesti. Během čtvrtku ale testy podstoupili i další klienti a zaměstnanci zařízení, jejich výsledky zatím nejsou.

Podle Mariánka právě výsledky testů ukážou, zda domov bude muset přistoupit k dalším opatřením, zvláště personálním. Po propuknutí nákazy v něm vzrostl i počet pracovnic čerpajících ošetřovné na dítě. Zatím je ale domov schopen přeskupit pracovníky tak, aby provoz zajistil s pomocí vlastního personálu. Služby jsou rozplánovány zhruba do neděle.

Testy v domově doposud ukázaly tři pozitivní výsledky, dvě klientky s pozitivním testem byly z oddělení, kde se nákaza vyskytla. Třetí nemocná klientka se do domova vracela z Městské nemocnice Ostrava a nelze přesně určit, kde se nakazila. Domov se o onemocnění své pracovnice dozvěděl v pondělí večer. Pracovnice do zařízení telefonovala v sobotu s tím, že se necítí dobře, a zůstala doma.

zdroj: ČTK

Související