Pečovatelům o seniory chybí ochranné pomůcky proti koronaviru

2. duben 2020 14:46

Domácí pečovatelé si stěžují, že na ně stát zapomíná s dodávkou potřebných pomůcek proti koronaviru. V Česku jsou tisíce lidí, kteří se starají doma o své seniory nebo o nemocné příbuzné. Nikde teď nemůžou sehnat dezinfekci, gumové rukavice nebo bezkontaktní teploměry. V takové situaci je i 38letá pečovatelka z Ostravy, která se stará o prarodiče.

„Řeším teď hlavně to, jak jim pomoci a zároveň je nenakazit. Jak se pohybovat po domě, když potřebují s něčím pomoct. Patří do té rizikové skupiny, člověk se o ně bojí nejvíc a snaží se je izolovat, chránit. V praxi je to ale hrozně těžké, když k tomu nemáte ani ochranné pomůcky, které nemůžete nikde sehnat,“ svěřuje se Českému rozhlasu Ostrava pečovatelka Rachel.

Čtěte také

Před rokem a půl se vrátila z ciziny, aby se postarala o prarodiče. Její babička téměř nevidí a děda špatně chodí. „Nechat jim nákup za dveřmi dost dobře nejde,“ vysvětluje.

Všude slyší, ať za seniory nechodí, jenže ona dovnitř zkrátka musí. „Vyžadují, abych jim alespoň donesla nákup do špajzu a ukázala babičce, kde věci najde,“ říká.

Dále musí třeba vyluxovat, umýt nádobí nebo vyvenčit psa. Potřebné pomůcky ale k sehnání nejsou. „Je třeba problém s gumovými rukavicemi. Ráda bych jim donesla nákup domů, tak je potřebuji, abych na něco nesáhla. Nejsou k sehnání ani dezinfekční prostředky. Chápu, že se v současné situaci musí upřednostňovat nemocnice. Když se ale myslí i na domovy pro seniory, tak by se mělo myslet také na pečovatele,“ je přesvědčena Rachel.

Zapomenutí senioři

Podle Zdeňky Černé z Unie pečujících se na seniory a nemocné, kteří nejsou v domově nebo léčebně, zapomnělo. „Potřebujeme jednorázové prostředky. Jsme zvyklí si je kupovat, nechceme je od nikoho zadarmo. Jenže teď si je nemáme kde koupit,“ podotýká.

Unie pečujících podle ní proto oslovila hejtmany. „Byli bychom rádi, pokud bychom se jako pečující také dostali do rozdělovníků a měli možnost se k těmto prostředkům dostat, protože se doma staráme o lidi, kteří jsou na tom velmi vážně a patří mezi ty nejohroženější,“ podotýká Černá. Unie i Asociace krajů radí, aby domácí ošetřovatelé požádali o pomoc obce s rozšířenou působností.

Spustit audio

Související