Ostravským Mariánským Horám se podařilo prosadit bezdoplatkovou zónu na téměř celém území

17. červen 2020 06:10

Bezdoplatkovou zónu zavádí ostravské Mariánské Hory a Hulváky. Nově příchozím lidem tak už úřad práce nebude vyplácet doplatek na bydlení. Radnice tímto způsobem bojuje s problémovými obyvateli z ubytoven i soukromých bytů.

„Co se týče bezdoplatkové zóny, tak si myslím, že je to dobře, protože se sem sestěhovávají lidé z různých obvodů, kde už to funguje. Nejpalčivější problém tady asi je, že člověk má strach se v podvečer projít i po hlavní ulici,“ říká maminka na mateřské dovolené Lenka, která jednou dokonce čelila útoku nožem. Nic se jí nestalo, ale nepříjemný zážitek si bude pamatovat napořád.

Starosta Patrik Hujdus (Nezávislí) říká, že řada problémových lidí žije na ubytovnách. Část z nich pak platí nájem v bytech v soukromém vlastnictví. „Ti nájemníci dělají nepořádek všude, kde je to možné. Obtěžují slušné nájemníky ať už křikem nebo svým chováním,“ popisuje starosta.

Cílem bylo vyhlásit bezdoplatkovou zónu v celém obvodu. „Právě proto jsme tu bezdoplatkovou zónu vyhlásili na celý obvod. To se může stát kdykoliv, že se do nějakého soukromého objektu nastěhuje nepřizpůsobivá rodina a majitel té nemovitosti vlastně chce získávat doplatek na bydlení prostřednictvím těch rodin,“ dodává Hujdus.

Bezdoplatkové zóny ale mají i řadu kritiků. Patří k nim třeba Platforma pro sociální bydlení. „Lidem, kteří jsou v nějaké krizi a potřebují změnit svou situaci – a ten dávkový systém na to umí reagovat, tak tímhle způsobem jim znemožníme šanci situaci zlepšit,“ vysvětluje ředitel Vít Lesák. Podle něj se tak jedná o nerovné podmínky.

autor: Petr Dušek
Spustit audio

Související