Obyvatelé ostravského ghetta přiložili ruce k dílu a zprovoznili komunitní centrum

7. březen 2020 07:10

Komunitní centrum zprovoznili lidé v ostravském ghettu Bedřiška. Lokalita s velkým podílem romského obyvatelstva bývala nechvalně proslulou částí města. A to především kvůli tomu, že tam byla vysoká kriminalita. V posledních letech se ale situace změnila k lepšímu. Přispívá k tomu i nově otevřené komunitní centrum, které slouží hlavně dětem.

Jedenáctiletý Pepík trhá papír a dává do ohniště. „Aby to chytlo a hořelo, abychom mohli opékat párky,“ říká chlapec. Odborný dohled drží Jan Žemba, vedoucí znovuotevřeného komunitního centra. S dětmi Bedřišky teď bude táboráky dělat pravidelně. „Snažíme se, aby se děti zabavily,“ říká.

Lidé z Bedřišky si budovu komunitního centra opravili víceméně sami. Pracovali na ní dva měsíce prakticky v kuse. „Odmakali přes 500 hodin tvrdé práce. Lidé si skutečně mákli a ukázali, že pracovat umí, byť se o nich mnohdy tvrdí, že jsou líní,“ popisuje Eva Lehotská, která se nazývá nepsanou mluvčí Bedřišky.

Pro děti vymýšlí i další aktivity. „Máme tady krásné lesy a chceme, aby ty děti, když už v tom krásném prostředí jsou, k tomu získaly nějaký vztah. Budeme se věnovat i venkovní výuce a zajímat se o přírodu kolem. A o ten veřejný prostor, v kterém žijí, aby tady bylo pořád čisto a příjemně,“ dodává Eva Lehotská.

Obnovu komunitního centra podpořila i obvodní radnice. Podle ní hraje v lokalitě velice důležitou úlohu. „Myslím, že pro ty lidi je to alfa a omega toho soužití a vzájemné komunikace,“ dodává místostarosta Vladimír Řezáč (Ostravak).

Lidé z komunitního centra plánují i celou řadu akcí. Jednou z nich bude i známý festival Barvy Bedřišky.

autor: Petr Dušek
Spustit audio

Související