Mariánskohorský obvod se pře s majitelem problémové bytové kolonie

21. únor 2020 05:20

Spor o pokutu teď řeší ostravské Mariánské Hory a Hulváky se slovenským podnikatelem Jozefem Bardíkem. Radnice ji uložila kvůli tomu, že majitel kolonie Červený kříž neoprávněně převáděl bytové domy na jiné osoby. Bardík s tím ale nesouhlasí. Kolonii koupil před 4 lety a chtěl ji přestavět na studenstské městečko. Plán ale dodnes neuskutečnil. Místo toho se lokalita stala ghettem, ke kterému se lidé z okolí po setmění raději nepřibližují.

„V jednom z bytů bydleli Romové ze Slovenska a dělali si oheň v obýváku. Nedělám si legraci,“ popisuje obyvatelka jednoho z bytových domů, která tam žije přes 20 let. Podle ní lokalita trpí celou řadou problémů. „Jsou tady matky, které se nestarají o děti, v noci se tady bijí, pijí a křičí,“ dodává.

„Hromadí odpad, vyskytují se tady drogy, bojujeme taky se záškoláctvím,“ líčí realitu v Červeném kříži asistentka prevence kriminality Markéta.

Čtěte také

Radnice uložila slovenskému podnikateli Jozefu Bardíkovi pokutu ve výši téměř 4 milionů korun. Podle ní čtyři domy nepřevedl na svou sestru se všemi závazky. Jedním z nich mělo být třeba to, že z domů neudělá kasino. Bardík to ale odmítá a postup obvodu vnímá jako záměrný tlak.

„Jejich právníci, pokud to vůbec nějací právníci viděli, nesprávně zanalyzovali danou darovací smlouvu, která všechny náležitosti obsahovala, takže žádná pokuta nemůže být,“ říká podnikatel.

Tvrdí, že je stále připravený studentské městečko postavit. Dodává ale, že kroky radnice mu jeho plány komplikují.

Obvod už nevěří

Obvod už ale nevěří, že by slovenský podnikatel svůj původní záměr dotáhl do konce. „Pokud nemá na to, aby celý projekt realizoval, tak aby ty budovy prodal někomu, kdo by v lokalitě skutečně udělal pořádek. A kdyby to nemělo být studentské městečko, to by nám nevadilo. Dnes už bychom byli rádi, kdyby tam vzniklo klasické bydlení pro normální lidi,“ vysvětluje starosta Patrik Hujdus (Nezávislí).

Domy v kolonii zatím dál chátrají.

autor: pdu
Spustit audio

Související