Mariánskohorská kolonie má nového majitele. Domy čeká rekonstrukce a neplatiče vyhazov

5. únor 2016

Jen na několik měsíců mají jistotu bydlení všichni nájemníci v kolonii Červený kříž v Ostravě. 24 bytových domů teď přebírá od radnice nový majitel a chce, aby tam zůstali jen lidé, kteří platí nájem a neobtěžují sousedy. Lokalitu, která teď patří spíše k sociálně vyloučeným, plánuje proměnit na studentské městečko.

Jozef Bardík prochází jeden z bytů, který stačil jeho poslední obyvatel zdevastovat. Právě takoví lidé podle něj v kolonii zůstat nemohou.

„Takovéto lidi budu muset řešit, protože ubližují i tomu majetku, ale hlavně sousedům. A znepříjemňují život celé lokalitě,“ říká nový majitel během prohlídky bytů.

V bytě Pavla Grochala se moc nezdrží. „Vidíte, že to je krásný byt, z mé strany tady není co dělat,“ chválí Jozef Bardík.

Pavel Grochal tady bydlí už 30 let a o byt se vzorně stará. Je rád, že radnice domy prodala. „Konečně přišel nějaký investor, který to tady myslí vážně. Pokud tady byl úřad, tak bohužel, tady se nedělalo vůbec nic,“ říká nájemník.

Čtěte také

Proměna lokality bude postupná. Jen opravy domů přijdou podle slovenského investora na až 80 milionů korun.

„Některé bytové domy naštěstí stačí rekonstruovat jen kvalitní fasádou, vyměnit okna, dveře – to je poměrně nízká náročnost. Některé domy jsou ale v takovém stavu, že jsou na úrovni holobytů, možná ještě horší. To bude prakticky jako nová výstavba,“ vysvětluje Bardík.

Nový majitel se postupně setká se všemi asi 400 obyvateli kolonie. Podle něj bude moct většina zůstat i v budoucnu, nájemní smlouvy prozatím prodloužil všem.

„Smlouvu máme prozatím na tři měsíce. Není to moc, ale aspoň máte tři měsíce jistotu střechy nad hlavou,“ shodují se Lenka s Mirkem, kteří v jednom z poloprázdných domů bydlí.

autor: iha
Spustit audio