Ostravský obvod prodává skoro 200 městských bytů najednou

23. duben 2015
Zprávy , Zprávy

Domy s dvěma sty městských bytů je v Ostravě na prodej. Před 70 lety je postavil Červený kříž pro válečné uprchlíky, dnes tam žijí hlavně sociálně slabší lidé.

Většina je zdevastovaná a radnice Mariánských Hor nemá peníze na jejich opravu. Proto shání kupce. Má ale podmínku - nový majitel tam z nich nesmí udělat ubytovny či herny. Několik stovek současných nájemníků se bojí, že skončí na ulici.

„Ukážu vám, jak vypadá byt, než se opraví. A to máte investici 250 až 300 tisíc korun. Je tady asi 190 bytů, tak si to spočítejte. My na to opravdu nemáme,“ říká místostarosta Jiří Boháč (KSČM) a odemyká dveře jednoho z domů.

Ukazuje jeden z opuštěných bytů. Špína, prach, vytržená sprcha, umyvadlo na zemi, plíseň. Bez oprav je byt prakticky neobyvatelný, původní nájemník ho zcela zdevastoval.

Daniela Barnasíková, bytový technik městského obvodu, odemyká další z prázdných zdevastovaných bytů. „Když to zůstane prázdné, tak nám tady minulý týden rozbili okno. Zloději sem vnikli jen proto, aby ukradli nerezový dřez,“ říká. Některé z bytů byly natolik zničeny, že je radnice nechala zazdít.

„Jsou tady neplatiči, ale jsou tady samozřejmě lidé, kteří platí. Rozumím jim, že mají obavu, že je ten nový majitel třeba vyhodí. Ale myslím, že když se s ním rozumně domluví, tak nějaké celkové vystěhování nehrozí,“ míní místostarosta.

Před jedním z domů v kolonii debatuje skupinka obyvatel. „Že bych šla ze svého bytu, copak na to mám? Beru 7141 korun a platím dohromady pět a půl tisíce. A co když ten nový majitel to zvýší, tak kde na to mám vzít? Asi půjdu ve svých třiasedmdesáti na ulici,“ říká důchodkyně Eva Mžiková. Je zásadně proti prodeji.

Radnice ale trvá na tom, že domy prodá. Už několik zájemců si je bylo prohlédnout. Odhadní cena je 35 milionů korun.

autor: iha
Spustit audio