Pacientům se zástavou srdce pomáhají v ostravské městské nemocnici moderní plicní ventilátory

9. duben 2024 06:20

Lékařům v ostravské městské nemocnici se daří zachraňovat životy i u těch pacientů, kteří by ještě před 20 lety neměli šanci na přežití. Je to především díky plicním ventilátorům, které nově používají na oddělení ARO. Pacienti se zástavou srdce se s nimi totiž velice rychle dostanou do stabilizovaného stavu a lékaři tak získávají čas na stanovení co nejlepšího postupu operace.

Zvuk jako při stlačování měchu, tak zní plicní ventilátor na jednotce ARO Městské nemocnice Ostrava. Teď jsou na něm napojeni jiní pacienti, není to ale tak dávno, kdy ho potřeboval i šestasedmdesátiletý František Kutáč.

„V neděli jsem odpočíval, večer jsem šel ještě na zahrádku zkontrolovat flancky, sednul jsem si a potom už nevím nic,“ popisuje pacient. Mladé výhonky rostlin ještě zkontrolovat stihl, pak už se ale probudil až v nemocnici.

Před 30 lety by nepřežil

Primář oddělení ARO Tomáš Málek o jeho záchraně při zhoubné srdeční arytmii mluví vyloženě jako o ukázce pokroku moderní medicíny. „To je typický případ toho, jak člověk, který by přišel s tím, co se mu stalo, do nemocnice před 30 lety, tak už by mezi námi nebyl. Zničehonic mu to srdíčko zaškobrtlo, došlo k takzvané zhoubné srdeční arytmii, která, kdyby se ihned neléčila, tak by pacient zemřel,“ vysvětluje primář.

Výrazně přitom lékařům pomohl moderní plicní ventilátor, díky němu totiž získali drahocenný čas. „My jsme ho uložili na naše lůžko, napojili na dýchací přístroj, monitorovali ho a dostali jsme tím chviličku čas, abychom zjistili, co mu vlastně je,“ dodává primář.

Kardiologové tak zjistili, že chyba není v neprůchodných cévách, ale v tom, že srdce pana Františka má tendence k nebezpečné arytmii. Pacienta operovali a činnost srdce mu od operace hlídá takzvaný defibrilátor. „Už se hýbu, pracuju a myslím i na voloviny,“ směje se pan František.

Devět moderních plicních ventilátorů má městská nemocnice v Ostravě asi rok a za tu dobu už stihli zachránit život mnoha pacientům, u kterých by to dřívější technika podle lékařů nedokázala.

Spustit audio