Pálení čarodějnic a první máj, výročí osvobození, Májová Plesná... Vyberte si z našich tipů

27. duben 2023

Kam za kulturou, zábavou, pohodou v pátek a o prodlouženém víkendu? Pokud ještě nemáte jasný plán, nechte se inspirovat naší nabídkou.

Výročí osvobození
V Hradci nad Moravicí si v pátek připomenou výročí osvobození. Vše začíná pietním aktem na místním hřbitově v 19:45. Následuje lampionový průvod městem a slavnostní ohňostroj. V neděli si oběti obou světových válek připomenou v Bystřici na Třinecku. Zádušní mše začne v 10:00 v dřevěném kostele Povýšení svatého Kříže.

Filmový festival Krrr
V Krnově v pátek začíná unikátní filmový festival Krrr, na kterém se až do neděle budou promítat pouze filmy natočené na 70mm formát filmové kopie. V pátek můžete vidět například Vzpouru na Bounty z roku 1962 či Letiště z roku 1970. Další program najdete na stránkách festivalu krrr.cz.

Čarodějnický jarmark
Pokud byste chtěli v pátek odpoledne zabavit děti, vezměte je třeba na Čarodějnický jarmark do Ostravy-Zábřehu. Ve Středisku volného času je připravena celá řada aktivit, třeba i ukázka hasičské techniky. Začátek je v 15:00.

Sobota nejen na hradech a zámcích

Zámek Linhartovy zahájí novou turistickou sezónu. Otevřeno v sobotu mají od 10:00.

Otevírat se bude také hrad Hukvaldy. Tam je program připraven rovněž od 10:00. Těšit se můžete na šermíře, divadlo, tanec i rytířský turnaj.

Čtěte také

Pokud byste si rádi užili den jako vystřižený ze středověku, pak zamiřte na hrad Sovinec. Kmotrova smrt, to je název programu, který v sobotu, v neděli i v pondělí představí vývoj palných zbraní od gotiky po Napoleonské války. Hrad je otevřen od 9:00 do 17:00 a podrobnosti o programu jednotlivých dní najdete na webu hrad-sovinec.cz.

Do Štramberku jste zváni na Slavnosti štramberských uší. Vše vypukne v 11:00 na náměstí. Bude se koncertovat, hodovat a od 14:00 můžete přihlížet pokusu o upečení veleucha a velepizzy.

A také ostravský Skalka family park zve na slavnostní letní otevření areálu. Program pro děti je připraven od půl dvanácté.

A protože 29. duben je také Mezinárodním dnem tance, tak přidejme ještě jednu pozvánku. Ta nás zavádí do Kopřivnice, kde v parku před Ringhofferovou vilou začínají v 15:00 oslavy tohoto krásného pohybu. Nejprve společnou taneční sestavou, poté štafetou tanečních skupin.

Filipojakubská noc a pálení čarodějnic

Noc z 30. dubna na 1. května je plná kouzel a tajemství. K jednomu z nejvýznamnějších pohanských svátků patří zapálené ohně a zábava až do rána.

Pálení čarodějnic o filipojakubské noci

V Mostech u Jablunkova, kde už v sobotu ve 14:00 začíná na hřišti Slamník Gorolypiáda, se kromě soutěží bude také stavět májka a pálit čarodějnice.

V Hlučíně pak také v sobotu zvou na stavění Májky a pálení čarodějnic. Vše začne ráno farmářskými trhy na Mírovém náměstí, kde také v 10:00 postaví Májku. V 15:00 je pak u domu dětí a mládeže sraz čarodějnic a následuje průvod po stezce s úkoly. Akce od 16:00 pokračuje na Dětském ranči – zábavnými hrami, čarodějným fotokoutkem a vystoupením živé kapely. V 18:00 přijde na řadu pálení čarodějnic.

V neděli se čarodějnice slétnou do Vrbna pod Pradědem. Na jejich mejdan se můžete vydat na 15. hodinu na náměstí svatého Michala.

A čarovat a stavět májka se v neděli bude také v Kozlovicích, a to 15:30 na místním hřišti.

V pondělí pak rej čarodějnic začíná v 11:00 v areálu Koupaliště Sluníčko v Ostravici. Kromě stavění májky je v programu zábava pro děti, Hopsalín i vystoupení písničkářky Kaczi.

Den zdraví v Bohumíně
V Bohumíně v Sadech Petra Bezruče se v neděli koná Den zdraví. V průběhu dne vám tam změří cholesterol, krevní tlak či tuk, ale připravena jsou i jiná preventivní vyšetření. Za organizací akce stojí spolek Život a zdraví a akci naplánoval na 9. až 17. hodinu.

Kino na hranici
Kulturnímu dění v Těšíně na obou stranách hranice panuje od soboty filmový festival Kino na hranici. Až do středy máte možnost navštívit na různých místech obou měst filmové projekce. Stačí si vybrat z programu. Kromě filmů jste ale v neděli zváni třeba na koncert experimentální polské kapely Karbido, a to na 19. hodinu do jazz klubu na Střelnici. Další podrobnosti o festivalovém programu najdete na kinonahranici.cz.

Májová Plesná
V Ostravě se chystá už 25. ročník folklórního festivalu Májová Plesná. V neděli a v pondělí se můžete těšit na program plný hudby, májových tradic a dobrého jídla. V pondělí to od 10:00 bude krojovaný průvod obcí s žebřiňákem, dále je v programu Gulášfest a od 14:00 samozřejmě folklorní vystoupení jednotlivých zúčastněných souborů. Předvedou se Břeclavan, Hanačka, Opavica a Holúbek.

Túra k soše Radegasta
Tradičně na 1. máje se vydává družina lašského krále na pěší túru od lanovky na Ráztoce k soše Radegasta. K Lašsko-valašskému setkání se můžete připojit i vy. Akci pořádá Království lašské s frenštátským Turistickým informačním centrem.

Socha Radegasta na beskydských Pustevnách

Tipy na pondělí

V Kopřivnici začíná v 10:00 akce s názvem Pohádkový les, určená hlavně rodinám s dětmi. V cíli u chaty Červený kámen čeká účastníky doprovodný program včetně skákacího hradu či opékání špekáčků.

Návštěvníkům se otevírá Areál československého opevnění Hlučín-Darkovičky. Přístupný je od 11:00 do 17:00.

Sezonu zahajuje taky Kotulova dřevěnka v Havířově. Tradiční akce Den řemesel začíná v 9:00. Uvidíte řezbáře, dráteníka, přadlenu, kováře nebo krajkářku. Vyrábět se bude sýr tradičním salašnickým způsobem a vyrobíte si taky píšťalku.

Spustit audio