Pátek bude patřit Noci kostelů. Ta letošní bude na Ostravsku komornější

11. červen 2020 13:38

Noc kostelů v ostravsko-opavské diecézi bude mít letos komornější podobu. Důvodem je koronavirová pandemie, která ovlivnila přípravy akce. Letos se k ní v diecézi připojí 88 kostelů, loni jich bylo 125.

„Období pandemie bylo obtížné pro ty pořadatele, aby se nějak scházeli a připravovali programy. Co je velmi zajímavé, je ale to, že máme 17 kostelů a modliteben, které ještě nikdy v Noci kostelů přihlášeny nebyly,“ uvedl vedoucí odboru dotačních projektů a církevní turistiky biskupství Miroslav Přikryl.

Noc kostelů

S nápadem nechat kostely otevřené dlouho do noci přišel mimoděk jeden z vídeňských kostelníků, když opomněl po večerní mši kostel zavřít a lidé do něj přicházeli i dlouho po setmění. Od roku 2005 se už kostely ve Vídni otevřely cíleně a během následujících let se tato aktivita postupně rozšířila do dalších zemí.

V Česku se akce poprvé konala v roce 2009 a o rok později už měla celostátní rozměr. Noc kostelů je ekumenický projekt a sdružuje kostely a modlitebny různých křesťanských církví.

„Průběh letošní noci kostelů bude možná o něco tišší, když jsem se díval na programy, které připravují jednotliví pořadatelé. Svým způsobem se to vrací k základní myšlence tohoto projektu, který vznikl před 15 lety ve Vídni, kdy dveře kostela zůstaly otevřené a nebyl žádný program,“ uvedl Přikryl.

Dvě velká výročí

Podle apoštolského administrátora diecéze Martina Davida ale navzdory klidnějšímu programu čekají na návštěvníky zajímavé akce. „Mám třeba radost z toho, že tady nějakým způsobem rezonují i dvě velká výročí, která si letos připomínáme. Jednak sté výročí narození Jana Pavla II. a v kostele Nejsvětějšího Srdce v Českém Těšíně bude výstava věnována tomuto velkému papeži,“ řekl David.

Dodal, že v kostele Narození Panny Marie v Příboře přednáškou připomenou 400 let od mučednické smrti Jana Sarkandra, který v tomto městě žil jako chlapec a do tohoto kostela chodil.

Bližší informace i program najdete na stránkách akce Noc kostelů.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související