Petr Sagitarius: Trujkunt, Čtverka. Major Roman Saran pátrá po třineckém vrahovi

Trujkunt. Tak pojmenoval Petr Sagitarius, jablunkovský autor drsných gorolských detektivek, východní trojmezí České republiky. A právě tady se všechny příběhy odehrávají.

Účinkuje: Jan Szymik
Připravila: Eva Lenartová
Zvuk: Vojtěch Dluhý
Režie: Tomáš Soldán
Premiéra: 7. 1. 2024
Natočeno: v Českém rozhlase Ostrava
Unikl vám některý z dílů? Nevadí. Po odvysílání posledního, tedy 8. dílu zde na tři týdny zpřístupníme celý seriál.

Roman Saran je zpět. Svérázný major ostravské kriminálky je opět single, jen s kamarády a dobrým pitím. Z kocoviny se probouzí rovnou do náročného pracovního dne, jeho mordparta má tentokrát práci v Třinci.

Třetí část detektivní trilogie z nejvýchodnějšího místa republiky, kde se stýkají hranice tří států, začíná nálezem mrtvoly muže. Zpočátku se zdá, že jde u utonutí, ale tato teorie vezme rychle za své. Všechno, co se záhy odehraje, má nějakou souvislost se školou, jíž nikdo neřekl jinak než – čtverka. Chodil do ní i Roman Saran, malý rváč s velkým srdcem, který dává přednost nezávaznému divokému sexu před klidným vztahem a pro ránu a silné slovo nejde nikdy daleko.

Čtverka je součástí trilogie, kterou Petr Sagitarius (nejde o pseudonym, autor je Jablunkovan  jako poleno, byť se narodil v Třinci) nazval Trujkunt. Kdyby si slovo Trujkunt nevymyslel autor (sic!), mohli bychom si ho přeložit jako trojmezí. Tedy území ohraničené třemi hranicemi, slovenskou, polskou a českou. A takový pomyslný trojúhelník na sebe klidně může vzít vlastnosti podobné tomu bermudskému, kterému se mimochodem říká rovněž ďáblův.

Máte-li podobný prostor, můžete pustit autorskou fantazii na špacír. Jenže to Petr Sagitarius nedělá, naopak, využívá přesně ty atributy, které mu jeho kraj nabízí: magickou krásu hor, složitou historii, odlehlost lidnatých sídel, gorolskou tvrdost a rovnost a samozřejmě nářečí.

Spustit audio