Pěvecký sbor Pržňanka – pěkná kvítka a růže v trní

17. prosinec 2014

Kdybyste je v Pržně na Frýdecko-Místecku hledali, pak jedině po hlase. Pěvecký sbor Pržňanka je parta deseti zpěvaček, které se rozhodly pro pestře strávenou penzi. Společně nejen zpívají, ale letos premiérově taky tančí. A nesmírně se sborem baví.

Zapálené soprány, nadšené alty, šikovná sbormistryně a zručný harmonikář. Tihle všichni dohromady tvoří pěvecký sbor Pržňanka z Pržna na Frýdecko-Místecku. Tamní sympatické dámy vás přesvědčí, že s pěveckým kroužkem se dá začít i v penzi, a že třeba v osmdesáti letech může být člověk platným sborovým zpěvákem.

„Děvčata, dáme písničku Bříza zelená. Dávejte si tam pozor – víte, na které místo,“ říká sbormistryně Jana Duží a vzápětí se hraje a zpívá.

Pržňanka má kořeny samozřejmě v Pržně, protože skoro všechny dámy jsou Pržňanky. Sbor funguje osmnáct let.

„Držíme se, bojujeme s věkem. Nejstarší členka Boženka Drapová chodila zpívat donedávna ještě v jednaosmdesáti. V osmdesáti oficiálně prohlásila, že už chodit nebude, ale všichni ji začali přemlouvat, tak chodila ještě rok. Ale potom už nestačila s dechem, bohužel. Ale byla hrdinka,“ dodává paní Duží.

A jaké písničky vlastně členky sboru zpívají? Lidové – jako folklór a nebo dechovka. Doprovází je harmonika. Zpívají dvojhlasně. Mají soprán a alt.

Růže mezi trním, jak o sobě s nadsázkou říká kapelník, pan Václav

„Tak se bavíme, zpíváme, letos jsme i tančily. Choreografii nám dělá přímo naše šéfová a je to tanec na moderní hudbu,“ popisuje paní Drahuška, které bude příští rok pětasedmdesát.

Růže mezi trním

S nadsázkou říká, že mezi těmi dámami je jako růže v trní. Kapelník Václav, který na akordeon doprovází pěvecký sbor Pržňanka z Pržna na Frýdecko-Místecku, ovšem ví, že zpěvačky jsou taky pěkná kvítka. Kromě zpěvu se nově pustily i do tance a neváhají se přestrojit třeba za kovbojky.

„Z toho sboru jsem tady služebně nejmladší. Je to krásné, když ony tam sedí a zpívají,“ pochvaluje si kapelník.

Více k Pržňance uslyšíte v zvukovém záznamu magazínu Křížem krajem (viz 'Přehrajte si celý příspěvek' v úvodu článku). Tento a další díly pořadu si můžete rovněž poslechnout v iRadiu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.