Pivní polévka podle Magdaleny Dobromily Rettigové
Pro kuchařský postup na pivní polévku se vydáme do daleké historie za Magdalenou Dobromilou Rettigovou, která se narodila v roce 1785.
Byla to česká buditelka, spisovatelka, autorka básní, próz i divadelních her. Ovšem to, co ji skutečně proslavilo je její dílo s názvem Domácí kuchařka.
Magdalena do svých 18 let neuměla česky, ovšem i díky manželství s buditelem a spisovatelem, od kterého má své známé příjmení, to brzy dohnala. Žila v Litomyšli, kde organizovala společenský život a povzbuzovala ženy. Ovšem ne v rovnoprávnosti, ale v tom, jak být dokonalou hospodyní. Učila mladé dívky šít, vařit a stolovat. Její slavné kuchařské dílo už slouží jako inspirace neuvěřitelných 194 let. A my vám v pátečním Apetýtu nabízíme její recept.
Budete potřebovat:
- 1 litr piva
- 2 dcl smetany
- 5 žloutků
- 2 lžíce másla
- 3 lžíce mouky
- cukr dle chuti
- špetka muškátového květu
- 2 krajíce chleba
- sůl
Postup:
- Nech pivo hezkou chvíli vařit a sbírej z něho pěnu.
- Mezitím smíchej v jiném hrnku žloutky s máslem, moukou, smetanou, muškátovým květem, cukrem a solí, vlej vše do piva za neustálého míchání ještě malou chvíli povař.
- Chceš-li, přidej trochu vinného octa.
- Nakonec nalij na pokrájený chléb.
Související
-
Polévka z pečených paprik
V úvodu si pojďme říct něco o magických účincích slavných výrazně pálivých chilli papriček - v Jižní Americe se z nich nosí náhrdelníky jako ochrana před zlými duchy.
-
Polévka z ředkvičkové natě
Červnová zahrádka je plná výpěstků, po vydatných květnových deštích se krásně zazelenala a právě proto si v Apetýtu uvaříme netradiční polévku z ředkvičkové natě.
-
Zapékaná cibulačka
Páteční recepty budou teď pravidelně polévkové. Jak se říká – „polévka je grunt a to ostatní je špunt“.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.