Počet nakažených koronavirem v Moravskoslezském kraji rychleji stoupá

1. říjen 2020

Nárůst nových nakažených v Moravskoslezském kraji zrychlil. K dnešnímu ránu za posledních 24 hodin přibylo podle krajských hygieniků 260 potvrzených případů covidu-19.

Nejvíce případů zaznamenali hygienici v Ostravě, a to 87. Osmnáct nově nakažených je na Bruntálsku, upřesnil mluvčí moravskoslezských hygieniků Aleš Kotrla. Většinou jde podle něj o případy spojené se školami, a právě na ty se hygienici v nových opatřeních zaměří.

Čtěte také

„Celkově se ta situace v České republice nelepší a Moravskoslezský kraj se dosud držel pod republikovým průměrem. Samozřejmě už to přišlo i k nám, takže ta čísla rostou i u nás. Řeší se to na úrovni ministerstva, vlády a budou přijata opatření ať už ministerská nebo naše krajská,“ dodal mluvčí.

Podle Kotrly hygienici nyní nebudou využívat pomoc studentů ostravské Lékařské fakulty, kteří jim pomáhali s takzvanými třetími hovory, tedy s obvoláváním epidemicky významných kontaktů nakažených. Tuto činnost by měla převzít call centra.

Kotrla doplnil, že se studenty ale hygienici mají smlouvu o spolupráci uzavřenu do konce roku a v případě potřeby by je znovu požádali o spolupráci.

Spustit audio

Související