Poctivý ruský boršč
Boršč je polévka pocházející z Ruska a Ukrajiny, výživná a zdravá načervenalá dobrota z masa, hlávkového zelí a další zeleniny, mírně zhuštění a kořeněná, zjemněná kysanou smetanou.
Ve verzi Kyjevský boršč se přidá uvařená bílá fazole, nastrouhaná jablka a skopové maso. Známý je i Polský boršč, kam se dá navíc celer, pórek, maso z hovězích žeber a klobáska.
Pojďme se vrátit k tradičnímu receptu podle Jaroslava Balaštíka a jeho knihy Zelí, zelenina jako lék.
Budete potřebovat (na 10 porcí):
- 400 g hovězího masa
- 150 g vepřového masa
- 350 g nakrájeného hlávkového zelí
- 300 g oloupané kořenové zeleniny
- 200 g oloupaných brambor
- 300 g červené řepy
- 100 g tuku
- 120 g nakrájené cibule
- 60 g hladké mouky
- 10 g červené sladké papriky
- 80 g rajčatového protlaku
- 1/4 l kysané smetany
- 40 g soli
- 3 bobkové listy
- 10 zrn pepře a nového koření
- 4 stroužky česneku
- sekanou petržel
Postup:
- Hovězí a vepřové maso zalijeme vodou, osolíme, přidáme koření, uvaříme do měkka a nakrájíme na tenké plátky.
- Ve scezeném vývaru s přidanou vodou uvaříme zelí, nakrájenou kořenovou zeleninu a brambory.
- Červenou řepu uvaříme do měkka, oloupeme a nastrouháme na plátky.
- Zasmažíme na omastku cibuli, přidáme mouku, papriku a zásmažku povaříme ve vývaru.
- Všechny připravené složky smícháme, přidáme rajčatový protlak, rozetřený česnek a uvedeme do varu.
- Nakonec ochutíme smetanou a sekanou petrželkou.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.