Pod Ostravou je přes 900 kilometrů kanalizační sítě. Správcům dělají starosti „keškaři“

26. květen 2021 13:44

Zdravotníci, hasiči nebo třeba vojáci. V poslední době se o nich často mluví jako o první linii v souvislosti s koronavirem. Profesí, které se denně dostávají do kontaktu s rizikem, je ale mnohem více. Patří mezi ně také zaměstnanci vodáren a kanalizací. I v době covidu se musí každý den spouštět do stok, aby je zkontrolovali a vyčistili. I když dodržují přísná hygienická opatření, není to jednoduché. Sami jsme se o tom přesvědčili.

Splaškové vody je tady pod kolena. Tento sběrač v Ostravě-Nové Vsi je dokonce obložený kachlemi. „Jsou také sběrače z potrubí, kde se kontrolují spoje, prostě technický stav,“ říká Petr Šimkovič.

Deset kilometrů ročně nachodí ve stokách, aby hledal možné poruchy anebo místa, kde se ucpávají. Pod nohama je cítit štěrk a menší kameny. To, co se spláchlo do kanálu po zimě ze silnic a chodníků. „To už je potom práce pro naše velká vozidla, aby to vyčistila,“ dodává.

Není to voňavá práce, ale bez fungující propustné kanalizace by to nešlo, říká na povrchu Jan Baštínský z Ostravských vodáren a kanalizací. Jsou teď kvůli covidu kratší směny, více se používá dezinfekce. Nic lepšího se podle něj vymyslet nedá.

Větší starost dělají ti, kteří hledají adrenalin a do stok vstupují. I přes cedule varující před jedovatými plyny. Třeba tam hledají takzvané kešky. „Zjistili jsme, že lidé do kanalizace vstupovali i s malými dětmi a osvětlovali si to tam svíčkami. Před tím bychom opravdu chtěli varovat,“ říká Baštínský. Toto hledačství už má i své oběti.

Ostravské vodárny čistí zhruba 920 kilometrů kanalizační sítě, na každý metr podzemí se dostane jednou za deset let.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související