Podnik Diamo poprvé zpřístupní veřejnosti Důl Jeremenko v Ostravě

13. září 2019 15:27

Státní podnik Diamo poprvé zpřístupní veřejnosti Důl Jeremenko, který je posledním činným dolem v Ostravě. Už 26 let se v něm však netěží uhlí, ale zajišťuje čerpání důlních vod pod celým městem. Lidé si ho budou moci prohlédnout v sobotu 14. září od 10:00 do 16:00.

„Bude možné vyjet na dominantní kladivovou těžní věž jámy Jeremenko, prohlédnout si působivou strojovnu uvnitř a venku Ostravu i okolí z výšky 55 metrů. Dále budou k vidění unikátní obří čerpadla pro čerpání důlní vody z ostravské a petřvaldské dílčí pánve,“ uvedla mluvčí podniku Diamo Jana Dronská.

Součástí dne otevřených dveří bude i prohlídka druhé strojovny s památkově chráněným funkčním elektrickým těžním strojem z roku 1924 a prohlídka centrálního dispečinku, ve kterém se řídí čerpání důlních vod a monitoruje výstup důlních plynů na povrch. Podnik připravil také promítání dokumentárních filmů, výstavu fotografií s hornickou tématikou nebo výstavu pracovních nástrojů a hornických artefaktů z ostravských dolů. „Poprvé bude vystaven autentický model ostravského Dolu Petr Bezruč od Petra Kubinského,“ dodala Dronská.

V Dole Jeremenko (dříve Louis) ve Vítkovicích se černé uhlí těžilo v letech 1896 až 1992 a bylo ho tam vytěženo 28,5 milionu tun. Největší hloubka, odkud se tam uhlí dobývalo, byla 1200 metrů. Těžba tam skončila 31. prosince 1992. Nyní důl slouží také jako sídlo závodu Odra podniku Diamo a sociální centrum. Diamo má na starosti mimo jiné zahlazování následků hornické činnosti.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související