Podzimní pekáček. Zelenina na prvním místě
![](https://ostrava.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_16x9_tablet/public/images/bc01fa04048dea9eb621e5b80598dc82.jpg?itok=A7JI3eDv)
Pokud milujete zeleninová jídla, tohle určitě vyzkoušíte
Jedná se o velmi variabilní a kreativní pokrm, který může být pokaždé trochu jiný, ale vždycky vynikající a hlavně zdravý.
- 1,75 kg libovolné zeleniny - dýně, patizon, cuketa, kedluben, celer, mrkev, stroužky česneku, růžičková kapusta, hlávkové zelí, barevné papriky, malá rajčata, pórek, cibule, česnek, lilek...
- 8 středně velkých brambor (na osobu 2 ks )
- cca 250 g uzeného masa, uzeniny nebo zbytků pečeně
- oblíbené bylinky, petrželka, pažitka, libeček
- sůl, mletý pepř
- trochu kvalitního oleje
Všechnu zeleninu očistíme, omyjeme a nakrájíme na plátky, kolečka, hranolky, podle toho, jakou zeleninu použijeme. Základem tohoto pokrmu by mělo být hlávkové zelí. Z něj odstraníme poškozené listy a košťál a najemno ho nakrájíme. Přidáme na plátky nakrájenou oloupanou cibuli a vše dobře promačkáme, aby zelí pustilo šťávu a trochu změklo. Pak přidáme veškerou připravenou zeleninu. Její poměr zvolíme podle svých možností, oblíbenosti a dostupnosti. Rozhodně nebudeme bezhlavě shánět patizon, lilek nebo cokoliv jiného, ale klidně se bez některých druhů zeleniny obejdeme. Důležité je, aby zeleniny byl dostatek a byla rozmanitá. V tom je totiž kouzlo podzimního pekáčku.
K připravené zelenině přidáme na půlky rozkrojené brambory, podle chuti okořeníme solí, mletým pepřem, oblíbenými bylinkami a pokapeme olejem. Řádně promícháme a necháme chvilku rozležet, aby se všechny vůně náležitě prolnuly. Pak přidáme nakrájené maso či uzeninu nebo zbytky pečeně. Opět promícháme a směs dáme do pekáče či zapékací mísy, lehce vymaštěné olejem. Přikryté v troubě pečeme cca 1 hodinu při 170°C, podle druhu použité trouby.
Hotový pokrm rozdělíme na talíře a ozdobíme petželkou či pažitkou. Podáváme jako samostatný pokrm s nakládanou zeleninou. Kdybychom do tohoto pokrmu nedali maso či uzeninu, dobře nám takto upravená zelenina poslouží jako neobvyklá příloha k pečené drůbeži nebo masu.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://ostrava.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://ostrava.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.