Policie zatkla dovozce nebezpečného odpadu do Moravskoslezského kraje

5. duben 2019

Soud poslal do vazby 31letého muže z Opavska, který pomáhal dovozcům nebezpečného odpadu z Polska. Toxické látky skončily v Bohumíně a poblíž Frýdku-Místku. Polští policisté při mimořádné razii zatkli 15 lidí.

„Vyšlo najevo, že se pokusil ještě v 13 případech prostřednictvím realitních kanceláří pronajmout nějaké objekty,“ popsal náměstek krajského policejního ředitele Radim Wita.

Český rozhlas získal svědectví právě jednoho realitního agenta z Opavy, kterého pachatelé dokonce dvakrát kontaktovali. Podnikatel, který si přeje zůstat v anonymitě, jim ale nevěřil a vše nahlásil kriminalistům.

„Falešná jména, falešné dokumenty a vždycky všechno cash. Když jsem jim říkal, rezervačku že pošleme přes účet, tak ne – peníze přineseme cash. Opavu jsme víceméně dvakrát zachránili od ekologické katastrofy,“ uvedl podnikatel.

Klíčová spojka

Pro Poláky byl klíčovou spojkou právě jednatřicetiletý Čech, který pocházel z Opavska. „Nejvíce se tady orientoval, je to v blízkosti hranice, takže i ten dovoz pro ně představoval menší riziko, než kdyby s tím materiálem jeli přes celou republiku,“ dodal Wita.

Muž skončil ve vazbě a potvrdí-li se jeho vina, hrozí mu až pětileté vězení.

700.000 litrů chemikálií

Dva nelegální sklady nebezpečného odpadu byly v lednu nalezeny na Frýdecko-Místecku a na Karvinsku. Do hal ve Starém Městě a Bohumíně byly navezeny směsi odpadních hořlavých látek, celkem přes 700.000 litrů chemikálií.

Ze Starého Města začal odvoz prvních barelů v polovině března. Odvoz vyjde na 400 tisíc korun a zaplatí ho Frýdek-Místek. Pokud bude nutné barely uskladnit, bude to stát další 2 miliony ročně. Město chce peníze vymáhat po vinících.

autoři: pdu , tif
Spustit audio

Související