Specialisté začali likvidovat nelegální sklad hořlavin u Frýdku-Místku

7. únor 2019

Nelegální sklad nebezpečných hořlavin v areálu pily ve Starém Městě na Frýdecko-Místecku si převzala odborná firma. Ta se má do 10 dnů postarat o likvidaci půl milionu litrů chemikálií v barelech. Navezla je tam údajně polská firma. Odvoz hořlavin začne po víkendu.

Před budovou skladu diskutuje asi 30 lidí. Jsou tam hasiči i policisté s páskami na rukávech. Pak se velká část skupiny vydává dovnitř. „Je to tam zhruba do výšky 5 metrů naskládáno lidově řečeno halabala. Začíná to tam být cítit, po chvíli se vám začíná motat hlava,“ říká primátor Frýdku-Místku Michal Pobucký (ČSSD).

Na místo právě dorazil nákladní automobil naložený obytným kontejnerem. A jak vysvětluje manažer firmy Aquatest Libor Dostál, tak buňka bude sloužit jako převlékárna pro pracovníky, kteří budou muset chodit dovnitř skladu v ochranných oblecích. „Palety tam nejsou vzorně narovnané, ale nestojí přímo na sobě. Takže i ta manipulace nebude úplně jednoduchá,“ odhaduje manažer firmy.

Jeden z pracovníků firmy v ochranném obleku teď obchází budovy, nahlíží do všech oken a dveří, za kterými jsou vidět jenom sudy zabalené do fólií. Na jedné z nich je polský nápis Odpady a koncentráty ze separace. „To je infomace od hasičů, kteří vzorkovali zhruba 26 sudů, a podle jejich interpretace tam je 26 různých typů látek,“ vysvětluje Dostál.

Podle Libora Dostála firma prověří obsah všech sudů do konce týdne. Odvoz pak začne po víkendu. Kde sudy skončí, ale ještě není jasné. Primátor Michal Pobucký říká, že magistrát jedná se státem o okamžité likvidaci odpadů. Dříve se přitom mluvilo o tom, že se o hořlaviny postará Polsko, odkud zřejmě pocházejí. „Řeší se, zdali ta polská strana, kdyby teda připadlo, že to bude jejich, zdali ten materiál opravdu potřebuje, nebo stačí jenom potvrzení, že tady byl a byl zlikvidován,“ dodává primátor.

Odvoz vyjde na 400 tisíc korun a zaplatí ho Frýdek-Místek. Pokud bude nutné barely uskladnit, bude to stát další 2 miliony ročně. Město chce peníze vymáhat po vinících.

autor: Michal Polášek
Spustit audio

Související