Policie zintenzivní v Jeseníkách hlídky. Kontrolovat bude zejména hlavní turistické cíle

6. březen 2021 01:10

V Jeseníkách je stále místy až metr sněhu, tuto zimu si ho už ale mnoho lidí neužije. Pokud tedy nebudou riskovat porušení proticovidových opatření vlády, která od pondělí omezují volný pohyb lidí. Policie je připravená v horách během víkendu hlídkovat.

Lidem, kteří se i přes omezení volného pohybu osob chystají do hor, hrozí nemalé pokuty. Podle vládního nařízení se mohou za sportem či procházkou vypravit jen v katastru svého trvalého bydliště.

Lyžařská střediska v celém Česku zůstala uzavřená. Na snímku Jeseníky

Křižovatka turistických tras – Červenohorské sedlo leží v katastru Loučné nad Desnou. Zatímco ještě před týdnem bylo zdejší parkoviště přeplněné, teď tu přes den parkuje v průměru tak pět aut. „Buď se tady někdo prostřídal s děckama na bobech nebo šli běžkaři, ale je to minimální číslo,“ říká horský záchranář Jaroslav Komárek.

Ondřej Tříska z Horské služby ale počítá s tím, že o víkendu se v horách objeví lidí víc. „Nečekám, že by hory takhle zpustly. Těžko říct, jak kdo to bude respektovat. Určitě se najdou tací, kteří to budou obcházet. A pak bude skupina lidí, která bude poctivá,“ přemítá Tříska.

Kde ta policie stojí?

„Nicméně lidé volají a ptají se, jestli je nějaká možnost na hory přijet, kde ta policie stojí a jestli to nějak řeší. Na to já odpověď neznám. Ale ti dobrodruzi, kteří jsou a na hory jezdí, si určitě cestu určitě najdou,“ doplňuje svého kolegu Jaroslav Komárek.

Žádné davy to ale už nebudou, soudí David Migal ze Sdružení cestovního ruchu Jeseníky. Se strojovou úpravou běžkařských stop proto velká část rolbařů už přestala. „Od samotných rolbařů máme zprávy, že se v té stopě skoro nikdo nepohybuje. Jediné, co se asi ještě bude upravovat, je Paprsek a Karlov,“ říká Migal.

Čtěte také

Pohyb lidí v Jeseníkách budou monitorovat i policisté. Například ředitelka územního odboru bruntálské policie Natálie Pastuchová Orlová má každý den na směně v terénu asi 60 lidí, včetně vojáků.

„V rámci kontroly volného pohybu osob mezi okresy se nechystáme o víkendu nijak zvlášť navyšovat hlídky, nicméně samozřejmě měníme kontrolní místa. A z těch míst, která jsme měli natipovaná pro intenzivní kontroly na týden, přesunujeme některé z hlídek do areálů typických pro turisty,“ vysvětluje policistka.

Kontroly plánuje například v Malé Morávce, v Karlově, i na Hvězdě. „Při kontrolách v těchto rekreačních oblastech už nebudeme tak tolerantní jako na začátku týdne, kdy opatření začala. Budeme je striktně vyžadovat,“ upozornila.

Podobně jako bruntálští policisté budou o víkendu postupovat i jejich kolegové z jesenické a šumperské strany.

autor: Andrea Švubová
Spustit audio

Související