Pomník tragické události z roku 1961 z areálu dolu Dukla v Havířově zmizí

14. duben 2020 14:17

Pomník připomínající úmrtí 108 horníků v havířovském Dole Dukla se přesune. Areál někdejšího dolu totiž funguje jako podnikatelská zóna a navíc tam vyroste v budoucnu i nové zařízení na třídění komunálního odpadu. Společnost Cevyko ho uvede do provozu na konci roku 2023.

Pro vybudování třídičky odpadu vybralo vedení Havířova areál bývalého dolu Dukla. „V dopadové studii jsme měli vybraných několik lokalit a tato se jevila jako jednoznačně nejlepší i z důvodu dopravy na případné další skládky nebo připojení ostatních měst,“ vysvětluje náměstek primátora  Ondřej Baránek (ANO).

V areálu už dnes sídlí několik společností, mezi nimi například Asental. Právě tato firma dala Havířovu podnět na odstranění pomníku. „Říkali, že už jim nepřijde dost důstojné, aby tam pomník dále byl. Vytipovali jsme další lokality a rozhodnutí padlo, že i s ohledem na pietu by mohl být umístěn v hřbitovním areálu ulice Hřbitovní,“ dodává Baránek.

Letošní červencová pieta se odehraje ještě na Dukle. „Poté bychom zvládli jeho přesunutí. Tuším, že je to celé v režii společnosti Asental. Havířov jen vybere místo a památník bude přesunut na náklady firmy,“ uzavírá Baránek s tím, že pieta k 60. výročí tragédie už bude na novém místě.

Spustit audio

Související