V areálu bývalého dolu Dukla v Havířově vznikne do pěti let nová třídička opadu

3. červenec 2019 12:22

Nově založená společnost CEVYKO  sdružuje obce a města z Karvinska a Novojičínska. Společně se tak chtějí přizpůsobit novým pravidlům nakládání s odpady, které požaduje Evropská unie. Cena stavby se odhaduje až na pět set milionů korun, společnost chce žádat o dotaci a vzít si úvěr.

„Je to sice jen kousek od Havířova, ale myslím, že problém to nebude. Věřím tomu, že ta technologie je taková, aby neničila životní prostředí,“ myslí si například sedmaosmdesátiletá paní Eva z Havířova, která na třídičce odpadu nevidí nic špatného.

Město její stavbou reaguje na nový zákon o skládkování. Ten má razantně zvýšit poplatky za sklad odpadu. Podle náměstka havířovského primátora Bohuslava Niemiece (KDU-ČSL) teď leží v poslanecké sněmovně ke schválení jeho novela.

„Ta by měla posunout zákaz skládkování na rok 2030, ale zároveň zvyšuje ceny skládkovného. Již od roku 2021 bude cena skládkovného 850 korun, pak dále bude růst k tisíci korunám a až v roce 2030 k 1850 korunám. Naším cílem je držet cenu odpadu pro občany na nižších úrovních,“ říká Niemiec s tím, že to by měla lidem zaručit právě třídička odpadu.

Její stavba má ale i odpůrce. Je jím například starosta Těrlicka Martin Polášek (nezávislý), který je zároveň i předsedou představenstva společnosti Depos. Ta má skládku v Horní Suché, která zpracovává bioplyn a kompost. Podle něj dává mnohem větší smysl, aby třídička vznikla tam.

„Máme plochy, máme pozemky, máme bioplynku, skládku, management... Čili stačí postavit jednu halu, kde budou pracovat čtyři lidé, a která bude prostě dotřizovat,“ říká Polášek, podle kterého by tak celkové náklady byly o polovinu nižší.

Náměstek primátora Bohuslav Niemiec s tím ale nesouhlasí. Především proto, že nově vzniklá třídička má vyprodukovat jen deset procent odpadu na skládku, zbytek by měl být znovu použitelný. A to podle něj Depos nesvede. „Počítají s uskladněním 60 procent odpadu. Tento způsob nesplní požadavky Evropské unie,“ tvrdí Niemiec.

Havířov pro vznik nové třídičky založil společnost CEVYKO. V té mají být tři hlavní akcionáři – Havířov, spolek obcí Novojičínska a Spolek pro nákladní s komunálním odpadem. Do toho chce zatím vstoupit Orlová, Rychvald a Stonava. Každý z akcionářů má vložit do firmy podíl zhruba třiceti milionů korun. Na stavbu chce CEVYKO z padesáti procent použít dotace a zahájení provozu plánuje na rok 2024.

Spustit audio

Související