Lidé se na veřejném projednávání postavili proti stavbě nové spalovny v Ostravě

7. březen 2019

Lidé v Ostravě se ozvali proti spalovně nebezpečných odpadů, kterou chce ve městě postavit společnost SUEZ. Na veřejném projednávání argumentovali hlavně tím, že ovzduší na Ostravsku už je tak špatné a valnou část roku dýchají tak zaprášený vzduch, který ani nevyhovuje zákonným limitům. Další zdroj znečištění proto odmítli. Společnost argumentuje, že bude nadstandardně splňovat veškeré emisní limity.

Mladá maminka Renata sedí v sále s miminkem na klíně a přišla říct, že se stavbou nesouhlasí. „Mám dítě a není příjemné, když ráno vstaneme a nemůžeme ani na procházku, protože je tu smrad. Nesouhlasím s tím. Proč bychom to zase měli mít my v Ostravě?“ ptá se.

Podobně to vidí i paní Jana. „Ostrava má už dost velkou zátěž. Postavit tady ještě spalovnu, to už je trošku troufalost,“ dodává důchodkyně.

Veřejné projednávání je součástí posuzování vlivu spalovny na životní prostředí, říká Tomislav Střelec z ministerstva životního prostředí s tím, že k připomínkám lidí i úřadů, které tu zazněly, posuzovatel přihlédne.

„Z tohoto veřejného projednávání je pořizován zvukový záznam, samozřejmě si děláme i písemné poznámky. To vše obdrží zpracovatel posudku a musí se s tím vypořádat,“ dodává Střelec.

Lidé přicházejí na veřejné projednávání stavby spalovny v Ostravě

Nová spalovna má stát v areálu společnosti SUEZ, kde už podobné zařízení funguje. Nebezpečného odpadu by se tu tak spalovalo téměř dvojnásobné množství než dosud. „Naše stávající zařízení, které má kapacitu 25 tisíc tun ročně, naplňuje ze 70 procent odpady z Moravskoslezského kraje. Jsme schopni zajistit, aby nové zařízení ze sta procent naplňovaly jen odpady místní,“ tvrdí Kateřina Kodadová ze společnosti SUEZ.

Město Ostrava ale s výstavbou nesouhlasí. Ani s argumentem, že současné kapacity nestačí. „Máme za to, že stávající kapacita spalovny nebezpečných odpadů je dostačující pro Moravskoslezský kraj. A neradi bychom plnili funkci, že všechny odpady, které se na území České republiky vyprodukují, budou spalovány u nás,“ řekla náměstkyně ostravského primátora Kateřina Šebestová (ANO) s tím, že doporučuje ministerstvu životního prostředí, aby dalo k záměru negativní vyjádření.

V sále se během projednávání tleskalo mnohokrát, když mluvili odpůrci stavby spalovny. Posudek vlivu spalovny na životní prostředí má být hotový zhruba v polovině dubna.

autor: iha
Spustit audio

Související