Popálená Natálka opustí po osmi měsících nemocnici

2. prosinec 2009

Lékaři dnes po osmi měsících léčby pustí domů popálenou Natálku. V ostravské fakultní nemocnici děvčátko leží od poloviny dubna, kdy na dům romské rodiny z Vítkova zaútočili zápalnými láhvemi pravicoví radikálové. Natálka utrpěla popáleniny na osmdesáti procentech těla a lékaři byli v prognózách skeptičtí.

Malá pacientka podstoupila desítky operací a má před sebou náročné rehabilitace. Mezitím její rodiče koupili z výtěžku humanitární sbírky starší domek, který opravili. Její matka Anna Siváková se těší že v novém domově stráví letošní Vánoce všichni společně.

"Budeme zase všichni pohromadě, jako jsme vždycky byli. Natálka nám tady chybí hodně. O Vánocích chci oslavit i Natálčiny druhé narozeniny, které neoslavila," řekla Českému rozhlasu Ostrava Anna Siváková.

Žháři na domek rodiny z Vítkova zaútočili v noci na 19. dubna. Do budovy vhodili tři zápalné láhve naplněné benzinem. Následný požár dům zcela zničil. Z devítičlenné spící rodiny utrpěli popáleniny tři lidé - malá Natálka a její rodiče. Policie kvůli tomu obvinila čtyři ultrapravicové extremisty z Opavska a Bruntálska, kterým hrozí 12 až 15 let vězení, případně i výjimečný trest.


Čtěte také:
Neznámý žhář zapálil dům romské rodiny ve Vítkově
Holčička je po útoku žhářů stále v kritickém stavu
Požár v domě Romů ve Vítkově byl založen úmyslně
Požár ve Vítkově způsobily tři zápalné lahve
Lidé darovali obětem žhářského útoku na 600.000 korun
Policie zatkla podezřelé ze žhářského útoku ve Vítkově
Extremisté útok na dům ve Vítkově dlouho připravovali
Romská rodina z Vítkova našla nové bydlení
Romové z Vítkova se stěhují do nového domova

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu