Poprvé se dnes otevře pro diváky Slezské divadlo v Opavě

25. květen 2020 06:40

Dnes se mění spousta věcí. Školy se částečně otevírají pro žáky, restaurace už můžete navštívit i ve vnitřních prostorách a začínají hrát i divadla. Mezi prvními třeba Slezské divadlo v Opavě. Dnes večer tam zazní potlesk po dlouhé době čekání.

„Myslím, že hrát budeme až od nové sezóny v září,“ řekl před pár týdny hodně pesimisticky ředitel opavského divadla Ilja Racek. Netušil a nemohl ještě tušit, že se něco do konce sezóny přece jen stihne. A je to vidět v posledních dnech. A slyšet. Ticho v divadle vystřídal běžný hluk a zkoušení.

Čtěte také

Pěvecký sbor se dostává znova do formy. A dnes to začne. „Přivítáme diváky po nucené přestávce a nabídneme jim ukázky z našeho repertoáru, o který přišli a uvidí až na podzim. Tedy nové premiéry činoherní, operní i baletní,“ dodává dramaturgyně činohry Alžběta Matoušková.

Bude to ale trochu jiné. Už jenom rozesazení diváků v hledišti připomíná spíše školní třídu. Ale půjde to, i když s méně než poloviční obsazeností křesel včetně lóží. „Museli jsme mít několik sezení, abychom vyhověli všem předpisům. Diváci jsou upozorňováni, že všechna bezpečnostní opatření budou dodržována,“ připomíná Matoušková.

Nejčastějším slovem, které tady v divadle teď uslyšíte, je konečně. A také přání, aby se prodalo co nejvíce vstupenek. Jak to dopadne dnes večer, uslyšíte ráno v reportáži.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související