Poradna: Stavební předpisy, zákony a paragrafy

27. leden 2015

Jaké chyby neudělat, abyste zvládli všechny povinnosti až do kolaudace? Jaká máte práva, když vás například obtěžuje stavba v sousedství?

Co se stane, když kolaudace není dokončena? Jak se postupuje? Na otázky ve studiu odpovídal Jiří Kozelský, vedoucí Stavebního úřadu Moravské Ostravy a Přívozu.

„V případě, že se zjistí nějaké závady na stavbě při kolaudační kontrolní prohlídce, není možné stavbu užívat a Stavební úřad vydá rozhodnutí, kterým zakáže takovéto užívání. Pokud by někdo v takové stavbě přesto bydlel, dopouští se přestupku, za který mu hrozí pokuta do výše jednoho milionu korun,“ varoval v rozhlasové Poradně Kozelský.

Podle něj se v takovýchto případech většinou jedná o závažné nedostatky, jako je například chybějící zábradlí na balkoně.

Stavby na zahradě

Jedna z posluchaček se například ptala, zda potřebuje nějaké povolení pro stavbu skleníku (2x4 m) na zahradě. „Předpokládám, že se jedná o skleník na zahradě rodinného domu nebo rekreačního objektu. Tam můžete skleník postavit bez jakéhokoli povolení. Jen musí být minimálně dva metry od hranice se sousedními pozemky. To je jediné kritérium,“ upřesnil host Poradny.

U stavby zahradní chatky je to podobné, ale je tam více variant. Podrobnosti si poslechněte v záznamu našeho pořadu – viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘. Dozvíte se také třeba, jak je to se stavbami inženýrských sítí.

autor: mrk
Spustit audio