Požár střech českotěšínské akademie a základní školy způsobil škody za desítky milionů

2. srpen 2024 08:20

Obchodní akademii na ulici Sokola-Tůmy v Českém Těšíně poškodil požár. Přes střechu se pak plameny rozšířily taky na vedlejší základní školu. Než hasiči požár lokalizovali, trvalo to 18 hodin. Jenom oprava budovy obchodní akademie vyjde podle hejtmanství na desítky milionů korun.

František Jurajda bydlí kousek od obchodní akademie a základní školy. Dým sice necítil, ale plameny viděl. „Najednou to blaflo a byly plameny, už to lítalo. Pak už jsem viděl akorát hasiče, jak jezdí shora,“ popisoval.

Čtěte také

Požár narušil i statiku objektu a část podkroví obchodní akademie se zhroutila. Asi třetina střechy základní školy vyhořela úplně. „Stav těch budov je natolik nebezpečný, že i povolaný statik nedoporučoval pohyb od čtvrtého nadzemního podlaží výše,“ uvedl velitel hasičského zásahu Jiří Němčík.

Vysvětlil také, v jakých podmínkách hasiči pracují. Při zásahu u škol museli použít třeba zvedací plošiny, ale i dron s termovizí. Dostat oheň pod kontrolu trvalo zhruba 18 hodin. „Samozřejmě pro hasiče je náročné i to, že musí v tom letním počasí pracovat v třívrstvých ochranných oděvech, v plném vybavení, v dýchací technice,“ dodal Němčík.

Podle vyjádření města Český Těšín na sociálních sítích bude větší část dětí z poškozené základní školy od září chodit do nedaleké budovy na ulici Pražská. První a druhé třídy zůstanou ve školní družině v Masarykových sadech.

Studenti z krajské obchodní akademie o výuku taky nepřijdou. „Výuka bude probíhat v náhradních prostorách, a to hlavně v budovách ostatních krajských středních škol a základní umělecké školy v Českém Těšíně,“ říká mluvčí Moravskoslezského kraje Nikola Birklenová.

Hejtmanství odhaduje škody způsobené ohněm na desítky miliony korun. Kraj přitom do obchodní akademie nedávno investoval. Zrovna opravoval spodní patra školy. Šlo o výměnu elektroinstalace.

autor: Adam Tomáš
Spustit audio