Práci čtyřnohých havířů připomíná expozice s koníkem Ferdinandem

3. červen 2019

Až do poloviny minulého století, než je nahradily stroje, využívali na těžkou práci horníci v dolech čtyřnohé pomocníky. V ostravském Landek Parku to nově připomíná expozice Koník Ferdinand a další čtyřnozí havíři.

Kůň v životní velikosti v plné práci, kterého vede důlní chodbou mladý havíř. Právě tato scéna tvoří nejnovější část expozice ostravského Landek parku. Návštěvníkům tak připomene, že historie těžby uhlí je neodmyslitelně spjata s osudy desítek koní, kteří na šachtách lidem pomáhali.

„Trvalo to asi 80 let, kdy koně na Ostravsku v dolech pomáhali. Lidé je tady na práci využívali někdy do konce druhé světové války. Poslední koník, který v dolech pracoval, byl na Kladensku. Byl tam ještě v roce 1951,“ připomíná průvodce Jaromír Tušil.

Každý důl měl určitý počet koní, na každém patře měli svoji maštal. „Museli být dovednostně šikovní, do podzemí šli kolem pěti roků věku. Museli být také silní, ale nesměli být moc vysocí a povahově museli být velice klidní, aby byli schopni se v těch prostorách pohybovat,“ dodává Tušil.

autor: čan
Spustit audio

Související