Pradědova galerie v Jiříkově na Bruntálsku uspokojí malé děti i důchodce

10. duben 2019

Víte, kde najdete největší vyřezávaný betlém v životní velikosti na světě? Nebo kolotoč pro důchodce? V Pradědově galerii v Jiříkově na Bruntálsku.

Řezbářské řemeslo se v rodině u Halouzků dědí z otce na syna. Jiří je třetím v řadě. A i když sám odborné vzdělání v této oblasti nemá, vybudoval za 30 let za svých děl ohromnou Pradědovu galerii. Ta je návštěvníkům Jiříkova na Bruntálsku otevřena 365 dnů v roce.

Vidět v ní můžete hned několik rekordních děl. Třeba největší betlém v životní velikosti na světě. A prý ještě není dokončený. O další postavy by se totiž v budoucnu mohli postarat synové Jiřího Halouzky.

Vyřezávaný betlém v jiříkovské galerii

„Je spousta řezbářů, kteří dělají malé věci. A já jsem řezbář, který rád dělá velké věci. Člověk si řekne – co je to velká věc? Například koně v životní velikosti, sloni v životní velikosti. A potom, protože jsme v Jeseníkách a tady vládne Praděd, tak tady mám jedenáctimetrového Praděda, jako takovou vstupní bránu do Jeseníků,“ říká řezbář Halouzka.

Kolotoče pro důchodce

Řezbář Jiří Halouzka a Jan Sulovský po natáčení na kolotoči v Pradědově galerii u Halouzků

„Jezdí sem spousta škol a myslel jsem si, že si to hodně užijí děti. Ale všiml jsem si, že sem jezdí spousta autobusů se seniory. A oni se stydí. Ale když jsem tam napsal Kolotoče pro důchodce, tak pětaosmdesátiletá babička o berlích tam volá – podrž mě tu hůlku! a vylezla si na ten kolotoč ze zvířátek, sedla na oslíka, chytla ho za uši a volá – teď mě zatoč! Mohu vám říct, že to mi udělalo radost jako máloco,“ vypráví řezbář.

autoři: Romana Kubicová , tif
Spustit audio

Související