Při prázdninových cestách byste Sovinec rozhodně neměli minout

10. srpen 2015

Středověký hrad Sovinec stojí na skalním ostrohu nedaleko Rýmařova na Bruntálsku už od čtrnáctého století. Ve své historii zažil mnohé, prošel rukama českých i německých pánů a za dob třicetileté války podlehl švédským dobyvatelům.

Památka tradičně láká kvanta turistů. Letos jim hrad při prohlídce nabídne i jednu atraktivní novinku - zpřístupněnou podzemní chodbu.

„Prošli jsme třemi branami a můžeme jít vlastně na horní hrad,“ říká Ľubica Mezerová, kunsthistorička a šéfka útvaru památkové péče Muzea v Bruntále.

Dalším naším průvodcem tady bude kastelánka Kateřina Jarmarová: „Půjdeme na čtvrté nádvoří. Teď procházíme pod hlavním hradem – to je nejstarší část Sovince, postavena byla už ve 14. století nahoře na skále. Dnes nám z ní zůstala už jen hlavní věž, která má dvacet metrů a využít ji můžete pro vyhlídku.“

Když jedete k hradu, můžete si všimnout, že hrad není na nějak viditelném místě, ale je jako v dolíku.

„Je to z obranných důvodů, všechny ty kopce okolo ho zakrývají před rozlehlou horní Hanou. Vlastně jsme taky na kopci, ale v 17. století, když hrad obléhali Švédové, tak před ním byl příkop a další kopeček, na kterém jsou domy, ale předtím to byl samostatný kopec, na kterém stál hrad,“ vysvětluje Ľubica Mezerová.

Takže to, co se laikovi jeví jako zdánlivě nesmyslné, bylo mazaně vybrané místo. Místo navíc leželo na obchodní stezce.

Letní soutěž Křížem krajem 2015

„Později tady začalo dolování zlata, stříbra a také železné rudy. Na tom hrad velmi zbohatl a rozšiřoval se. Jsou tady krásné renesanční přístavby. Pak už se nám ale blíží Třicetiletá válka a radikální změna majitelů hradu. Z rukou českých pánů přechází do majetku Řádu německých rytířů,“ připomíná kastelánka.

V té době dochází k velkému opevňování a hrad získává svou dnešní podobu barokní vojenské pevnosti. „Je to nejrozsáhlejší vojenské opevnění na Moravě,“ dodává kunsthistorička.

Více si o hradu Sovinci poslechněte v záznamu magazínu Křížem krajem.

Spustit audio