Pravidla pro parkování dodávek na sídlištích zpřísňují ve Frýdku-Místku

27. listopad 2020 08:10

Problémy s nedostatkem parkovacích míst na sídlištích ve Frýdku-Místku by mělo zmírnit nové opatření města. V noci už tam nebudou moct parkovat dodávky. Nová pravidla magistrát spouští od příštího týdne, jako první je otestuje na sídlišti Růžový pahorek.

Právě od 18 hodin do sedmi rána tady už tady nebudou moct zaparkovat vozy nad 2,5 tuny s výjimkou SUV. Důvodem přitom není jen nedostatek parkovacích míst.

„U malých dodávek by to až tak nevadilo, ale stojí nám tady i sedmimetrové dodávky, které když zacouvají k chodníku, tak se po něm prakticky nedá chodit. Zároveň to vadí zimní údržbě a v neposlední řadě při vyjíždění kolem takové dodávky prakticky jedete naslepo a dochází k riskantním situacím,“ říká náměstek frýdeckomísteckého primátora Karel Deutscher z ČSSD.

Dopravní značky s vyznačením zóny už jsou na místě, nová pravidla začínají platit 1. prosince.

Čtěte také

Podobná pravidla platí například v některých částech Ostravy. A osvědčila se, hlásí třeba z Ostravy-Poruby. „Spousta řidičů začala nechávat své vozy u firem a neparkují v ulicích, ostatní většinou spořádaně využívají odstavné plochy. Porubě to přineslo řadu volných míst pro osobní automobily,“ řekl mluvčí Ostravy-Poruby Martin Otipka.

Dodal, že od března, co tam nová pravidla platí, udělali jednu změnu, a to že snížili počet odstavných parkovišť pro dodávky z 9 na 8. Kapacita je přitom stále dostatečná.

Ve Frýdku-Místku mohou dodávky bezplatně zaparkovat na ploše u nákupního centra v Revoluční ulici. „Není to daleko, takže mají náhradní parkoviště, kde mohou přes noc zaparkovat. V případě, že bychom to replikovali na Slezské nebo na dalších sídlištích, budeme se vždy snažit vymezit nějaké plochy v blízké vzdálenosti,“ dodává náměstek Karel Deutscher.

Po zimě město nová pravidla tady na Růžovém pahorku vyhodnotí a až poté rozhodne, jestli je rozšíří na další sídliště.

Spustit audio

Související