Před 70 lety začal jeden z největších monstrprocesů v Ostravě. Padly čtyři tresty smrti

17. červenec 2020 07:50

Soudní proces s Miladou Horákovou v 50. letech minulého století spustil vlnu dalších takzvaných monstrprocesů. Jeden z největších začal přesně před 70 lety v Ostravě. 17. července 1950 v budově tamní sokolovny. Na lavici obžalovaných skončilo téměř 90 lidí a čtyři dostali trest smrti. Ještě letos to připomene zvláštní pamětní deska.

„Pamětní deska obětem komunistických procesů v Ostravě by na Sokolovně v září měla být pokřtěna,“ říká Ilona Rozehnalová, která stojí za vznikem pietní připomínky. Potvrdila, že to bude nápis vyrytý přímo do fasády s výrazným červeným tlačítkem. Právě to by mělo přilákat pozornost kolemjdoucích. „Byly to obrovské procesy a týkaly se i lidí, kteří jen někam dali nějaký leták,“ dodává.

Čapkova sokolovna v Moravské Ostravě

Podle tehdejšího tisku osnovali ve službách kapitalistických chlebodárců ozbrojený puč, spolčili se navzájem, aby zničili lidově demokratické zřízení. Mezi hlavní postavy patřil Jan Buchal, později přiřazený k procesu s Miladou Horákovou.

„Protože vyhovoval v té koncepci monstrprocesů v tom, že byl příslušníkem ozbrojených složek respektive bezpečnostních složek a skutečně ta jeho skupina původně připravovala jakýsi násilný převrat, kdy měla obsadit ostravský rozhlas,“ dodává historik Martin Juřica.

Na proces se rozdávaly i vstupenky

A další. Účetní Miloslav Sýkora, úředník Josef Polomský a další desítky lidí. Proces byl tak velký, že musel být rozdělený na čtyři menší. Rozdávaly se na ně vstupenky. „Přesně podle rozpisu pro jednotlivé velké závody, aby viděli, jak vypadá skutečný třídní nepřítel v té nejhorší podobě, jaká mohla být,“ připomíná historik.

Padly čtyři tresty smrti, mnoho dalších vysokých trestů včetně doživotí.

Sokolovna v Moravské Ostravě stojí dodnes a už na podzim na ní bude mimo jiné věta: Utrpení nespravedlivě odsouzených a jejich rodin nás zavazuje k tomu, abychom nezapomněli.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související