Před paneláky v Ostravě-Jihu se zelenají předzahrádky. Lidem na ně přispívá radnice

4. listopad 2018 14:20

Před panelovými domy v Ostravě-Jihu na obecních pozemcích vznikají nové předzahrádky. Lidé si na nich pěstují vlastní rostliny a pomáhají tak vylepšít vzhled ulic. Mohou na to dokonce od radnice získat finanční dar. Ta ale současně upozorňuje, že lidé musí při zakládání předzahrádek dodržovat několik pravidel.

„Nemůžeme žít jen v paneláku, ta zeleň musí být,“ říká paní Alena, která bydlí na jednom z velkých sídlišť v Ostravě-Jihu. I jí by se líbilo, kdyby prostranství před panelovým domem zdobily třeba nějaké květiny. „Předzahrádky by se mi moc líbily. Kdyby si to každý mohl upravovat, bylo by to fajn,“ dodává.

Lidé si mohou volná prostranství před domy zkrášlit zelení, samospráva by ale o jejich zahradničení měla vědět. „Někteří občané mají kolem vchodů do domů velmi pěkné zahrádky, ale ukázalo se, že zákony toto neumožňují. Jedinou možností bylo z těchto předzahrádek udělat formálně záležitost města,“ vysvětluje místostarosta Ostravy-Jihu František Staněk (KDU-ČSL).

Čtěte takéLidem ze sídlišť v Ledči mizí kvůli úpravě zeleně jejich okrasné zahrádky

Radnice lidem nabízí příspěvek na zakoupení rostlin a či hnojiva pro předzahrádky, lidé v žádosti o dar zase přistoupí na dodržení několika pravidel hlavně s ohledem na umístění inženýrských sítí.

„Hlavní pravidlo je, že se nesmí vysazovat stromy – vysazovat se mohou pouze keře, letničky. Mohou se dělat jednoduché obrubníky, nebetonovat. Je možno použít ozdobné kameny, ale nesmí být svázány se zemí,“ dodává místostarosta Staněk.

S pomocí dotace vzniklo jen letos v Ostravě-Jihu 30 nových předzahrádek.

autor: iha
Spustit audio

Související