Před rokem definitivně skončila povinnost nošení roušek a respirátorů

4. květen 2023 07:45

Přesně před rokem, 4. května 2022, schválila poslanecká sněmovna zrušení pandemické pohotovosti. To konkrétně znamenalo, že už nebylo od půlnoci na následující den nutné nosit respirátory ani v nemocnicích nebo sociálních zařízeních. Roušky se tak staly definitivně minulostí. Anebo muzejními exponáty.

Čtěte také

Býval to ateliér architektů v Ostravě. Ze dne na den se změnil na šicí rouškovou dílnu. Dobrovolníci tady před více než třemi lety šili jednu roušku za druhou. Kus látky měl tehdy velkou cenu.

Ředitelka Slezského zemského muzea v Opavě Jana Horáková o něco později ukázala první roušky a základ nové covidové sbírky pro příští generace. „A fotila jsem si ta zatarasená parkoviště, nápisy na restauracích. Myslím si, že to jednou bude taky zajímavé. Prostě dáme pro tu budoucnost docela reprezentativní vzorek do sbírek,“ říká s úsměvem ředitelka.

Čtěte také

Sbírka se mezitím rozrostla. Ručně vyrobených roušek je už několik stovek a budou čekat, až je nějaký kurátor z další generace využije. „A potom jsme záměrně sbírali všechno, co se té coronavirové epidemie dotýkalo – různé grafické podklady,“ dodává mluvčí opavského muzea David Váhala.

Rok staré rozhodnutí o zrušení pandemické pohotovosti znamenalo mimo jiné i to, že skončila veškerá plošná protikoronavirová opatření. I ta budou jednou zřejmě součástí výstavy, která ukáže, jak jsme žili ve složitých časech.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související