Přemýšlíte, čím na Vánoce obdarovat vašeho milého puberťáka? Dejte mu hlavolam

5. prosinec 2014
Dobré odpoledne

Nastal čas horečného shánění vánočních dárků. A pro mnohé také čas, kdy bezradně bloudí kolem regálů plných nejrůznějšího zboží. Malé dítě nadchnete každou maličkostí. Dospělí lidé si už více než dárků dokážou užít rodinné pospolitosti. Co však s takovým větším dítětem v pubertě?

Pokud stále váháte, co mu koupit pod stromeček, máme pro vás jeden tip. Vsaďte na hlavolam. Právě o této rozvíjející hračce si s Yvon Blejchařovou z ostravského specializovaného obchodu povídala Romana Kubicová.


Lámat si hlavu, to máme asi rádi všichni. Někteří možná méně, jiní více. Určitě nejznámějším hlavolamem je ježek v kleci. Jak je na tom dnes, je o něj ještě zájem?

Ježek v kleci je opravdu klasický hlavolam, ale je to jeden z hlavolamů, které si dnešní děti kupují už jen vlastně z takového retro pohledu. Spíš to kupují babičky, maminky, ale děti samy o sobě po tom zase až tak neprahnou. Už nezažily tu vlnu zvědavosti z Foglarova příběhu.

Po čem tedy můžeme šáhnout, abychom zabavili nebo zaujali toho puberťáka? A kdyby bylo nejlíp, tak i nadchli?

Puberťáci od těch patnácti let – pro chlapce máme nádherné kovové hlavolamy balené v nádherných krabičkách. Je to sběratelská sada a každým rokem přibývají dva až tři kousky, takže je můžete kolekcionovat.

Co do obtížnosti – jsou těžce zvládnutelné? Opravdu musí člověk přemýšlet jak na to?

Třeba tady konkrétně u těchhle máme stupnici obtížnosti od jedné do šesti, kdy jednička jsou opravdu ty jednodušší, trojka a čtyřka je ten průměr, kdy to zvládne vlastně puberťák a i dospělý s tím má co dělat. Pětka a šestka jsou už opravdu jedny z nejtěžších hlavolamů.

Pro slečny bych spíš doporučila hlavolamy, které jsou z takových třpytivých kousíčků. To, co mají slečny rády jako doplněk. Jsou ve velkém designu, je z čeho vybírat. A na to, jak vypadají krásně, jsou i hodně obtížné. Můžete z nich složit třeba kočičku, pejska, nebo taky jablko, měsíc, dinosaura... Je toho nepřeberné množství.

Jsou hlavolamy skutečně tak rozvíjející i pro dětské myšlení?

Je dokázáno, že děti, které od malého věku zapojují logiku, přemýšlí, se daleko více rozvíjejí, jsou inteligentnější, pohotovější. Takže hlavolam je dobrá volba.

Spustit audio