Přes 2000 dětí dostává ve školách v Moravskoslezském kraji obědy zdarma. Je jich stále více

9. září 2021

Moravskoslezský kraj stále patří k regionům s největším zájmem o takzvané obědy zdarma. Roste počet škol i dětí, které tuto sociální pomoc využívají. Dotované obědy jsou určené sociálně slabším rodinám.

Je první celý týden v novém školním roce od pondělí do pátku. A naplno se rozjely také školní jídelny. V některých školách mají obědy zdarma velký vliv na to, kolik dětí si vlastně pro tác s příbory přijde.

Základní škola a Praktická škola poblíž centra Opavy. Není tady klasická kuchyně, ale jenom výdejna přivezených obědů. Strávníků je asi polovina ze všech dětí. „Ze 120 dětí, pokud odpočítám 20 dětí, které se stravují jinde, tak 60 obědů míváme v naší výdejně každý den,“ potvrdil ředitel školy Tomáš Frank.

Zájem o dotované porce je velký. Vychází to na této škole tak, že každá třetí porce je pro rodiče zdarma. Jako sociální podpora. „V současné době využívá projekt Obědy do škol zdarma 22 dětí na naší škole. Jsme už pátý rok partnerem projektu ministerstva práce a sociálních věcí a krajského úřadu. V průběhu těch pěti let se počet dětí vždycky pohyboval mezi 20 až 23,“ dodal ředitel.

V celém kraji je do „obědů zdarma“ zapojených přes 120 škol a týká se to asi 2300 dětí. Potvrdil to krajský úřad. Škol přibylo od loňska deset.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související