Při otevírání lahve vína pozor na zvuk. A co o vínu prozrazuje korek?
Při slavnostních příležitostech se hodí otevřít lahev vína. Jak na to, abychom víno neznehodnotili a poradili si s korkem, radí náš odborník na etiketu Ladislav Špaček.
Z hrdla lahve nejprve odstraníme patronu, onen aluminiový kryt, který kryje korek. Korek je dlouhý v přímé závislosti na kvalitě vína. Nejcennější vína Francie jako Bordeaux nebo Grand cru classé mají třeba pěticentimetrové korky.
Korek musíme navrtat do zhruba tří pětin. Kdybychom ho navrtali méně, tak ho můžeme utrhnout. Kdybychom ho navrtali více, tak se můžeme prokutat na druhý konec a úlomky korku by znehodnotily víno, které chceme servírovat hostům.
Vada „korek“
U starších vín si musíme také dávat pozor na to, abychom nevyjmuli korek z láhve za doprovodu typického zvuku. To by totiž znamenalo, že jsme vytvořili vakuum a při vytažení korku by se vzedmula hladina a depot by se rozptýlil do vína, čímž by ho znehodnotil. U mladých vín na tom nezáleží.
Korek můžeme posoudit hned po vyjmutí. Přičichneme k němu, jestli náhodou víno nevykazuje nějaké vady. Nejčastěji to právě bývá vada „korek“. A sice, že korek – například při skladování vína na stojato – vyschne. Vadu může mít přímo korek sám o sobě – víno znehodnotí zvláštním zápachem a vůní.
Pokud je vše v pořádku, víno naléváme pouze do třetiny sklenice.
KE KOUPI V E-SHOPU RADIOTEKA.CZ
Ladislav Špaček
Patří k největším odborníkům na vývoj etikety i její současnou podobu. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.
Na začátku učil vývoj české gramatiky, později se stal redaktorem a moderátorem v Československé televizi. Nejznámější byl ovšem jeho post tiskového mluvčího prezidenta republiky Václava Havla mezi lety 1992 a 2003.
Během této doby se účastnil bezpočtu společenských událostí vrcholného charakteru. Navštívil více než padesát zemí světa, setkal se s desítkami prezidentů, králů a jiných hlav států.
Dnes píše knihy o etiketě a pořádá odborné přednášky a cvičení v tomto oboru. Jeho rady z etikety uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.