Příběh obrazů Skrbenských v magazínu Křížem krajem

2. září 2014

Šenov na Ostravsku čeká výjimečná událost. Veřejnosti se otevírá výstava objevených rodových obrazů Skrbenských z Hříště. Rod na Šenově panoval celá tři staletí a výrazně ovlivňoval místní dějiny. Teď se lidé pánům Skrbenským podívají rovnou do tváře.

Tihle urození v dobových parukách na vás vykouknou ze starých pláten, nad kterými odborná veřejnost doslova jásá. Kopie rodových obrazů, které pravděpodobně kdysi visely na šenovském zámku, byly léta skryty v Čechách. A muzejníci teď pány Skrbenské z Hříště přivezli do Šenova na unikátní výstavu.

Prvních šest podobenek je k vidění do půlky září v oratoři kostela, všech šestnáct zapůjčených obrazů si pak až do konce roku můžete prohlédnout v Šenovském muzeu.

Mezi obrazy je i podobenka hraběnky Antonie Podstatské, snachy Karla Františka Skrbenského. O té znají místní legendu, ze které až mrazí. Pyšnou ženu, která si kvůli zapáchajícím sedlákům vymínila stavbu panské oratoře v kostele, prý stihl trest.

„Zrovna ve chvíli, kdy pan farář kázal o Prstu Prozřetelnosti Boží, tak se jí nad hlavou zjevila taková přízračná ruka, která na ni ukazovala prstem. Pověst říká, že onemocněla a zanedlouho zemřela. A její tělo tak silně začalo zapáchat po hnoji, že musela být co nejdříve pohřbena,“ říká muzejnice Simona Slavíková.

Příběh obrazů Skrbenských si poslechněte v záznamu magazínu Křížem krajem (viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘ hned v úvodu článku). Tento i další díly pořadu pak najdete v iRadiu.

Spustit audio