Příhraniční města Karviná a Český Těšín nedoporučují návštěvu Polska

11. březen 2020

Příhraniční města Karviná a Český Těšín doporučují obyvatelům, aby omezili nákupy a návštěvy v sousedním Polsku. Důvodem jsou potvrzené případy nákazy koronavirem v polském Těšíně. Vyplývá to z vyjádření zástupců měst.

„Informujeme občany, že v sousedním Cieszyne byly potvrzeny dva případy nákazy koronavirem. V této souvislosti žádáme občany města Český Těšín, aby omezili návštěvu Cieszyna,“ uvedl na svých webových stránkách Český Těšín.

Čtěte také

Podobné doporučení dnes přijala i bezpečnostní rada Karviné. Mluvčí karvinského magistrátu Lukáš Hudeček ČTK řekl, že se řešila rovněž otázka Poláků, kteří do Česka hojně přijíždějí za prací. Město ale podle něj nemá možnosti toto jakkoliv omezit. Karvinský magistrát zatím bude fungovat beze změn, ale lidé, kteří nemají důležité záležitosti k vyřízení, by jeho návštěvu měli odložit.

Bezpečnostní rada podle Hudečka zároveň doporučila pořadatelům kulturních akcí s menší účasti než 100 lidí, aby od jejich konání ustoupili. Už od úterý je v zemi zakázáno pořádání akcí s účastí nad sto osob.

Čtěte také

Uzavření škol zkomplikuje Karviné i chystané zasedání zastupitelstva. Zastupitelé se totiž měli sejít v pondělí 16. března. Tradičně se zastupitelstva konají v aule obchodně-podnikatelské fakulty Slezské univerzity, škola je ale zavřená. Rada města proto dnes bude jednat o přesunu zastupitelstva na dubnový termín.

V Moravskoslezském kraji se nákaza novým typem koronaviru zatím neobjevila. V Česku je 64 lidí nakažených.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související