Přivedla herce Trojana do unikátních vodních ejpovických tunelů

21. květen 2024

Filmové lokace jsou často klíčovým prvkem, který dodává filmům autentičnost. Jedním z takových míst, které si získalo pozornost filmařů, jsou vodní tunely v Ejpovicích.

Ejpovické vodní tunely se staly jednou z lokací ve filmu Šarlatán, který režírovala renomovaná režisérka Agnieszka Holland. V hlavních rolích excelují Ivan a Josef Trojanovi, jejichž výkony jsou stejně fascinující jako samotné lokace, kde se film natáčel.

Film Šarlatán, který měl premiéru v roce 2020, je inspirován skutečnými událostmi ze života českého léčitele Jana Mikoláška. Mikolášek, který se proslavil svými léčebnými schopnostmi a nekonvenčními metodami, léčil tisíce lidí, včetně známých osobností. Film zachycuje jeho životní příběh plný kontrastů – od úspěchů a uznání po obvinění a soudní procesy. V hlavní roli Jana Mikoláška se představil Ivan Trojan, jeho syn Josef ztvárnil mladší verzi Mikoláška.

Ejpovické vodní tunely sloužily odklonu řeky Klabavy, která bránila těžbě v lomu. Byly dokončeny v roce 1958 a jsou dlouhé více než 1 500 metrů. Železnorudný důl ukončil v roce 1966 svoji činnost a postupně byl zatopen. Do roku 2020 byla Klabava v původním korytu a tunely nebyly používány. V současnosti je jeden z tunelů využíván jako přivaděč vodní elektrárny a v druhém zimuje kolonie netopýrů. Ve filmu Šarlatán byly vyžity ve scéně, kde mladý Mikolášek byl v 1. světové válce.

Marie Nejedlá, která lokace pro filmové produkce vyhledává, spolupracovala nejen na snímku Šarlatán, ale také třeba na kultovním seriálu České televize Most.

autor: Jiří Trnka | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio