Problémy zmizely jak mávnutím proutku, popisuje pacientka, kterou trápila inkontinence

19. červen 2020

Celosvětová osvěta se tento týden zaměřuje na problémy s únikem moči. Je totiž světový týden kontinence. Jeho cílem je také přesvědčit lidi, aby se nestyděli o problému mluvit a řešit ho s lékaři. Stejně jako pacientka, které se díky zákroku v ostravské fakultní nemocnici změnil život.

„Už se strašně těším zase do vody, plavat, chodit na vycházky. S tím, že nemusím jen pořád hledat, kde si vlastně můžete ulevit,“ říká šedesátnice Soňa s nadějí, že její život už se nebude točit kolem hledání toalety. „Problémy, které mě do nemocnice přivedly, už byly nesnesitelné. Nedokázala jsem vydržet už ani půl hodiny,“ popisuje potíže.

Světový týden kontinence se vyhlašuje pravidelně každý rok. Poprvé se tak stalo v roce 2008 na zasedání organizace International Continence Society (ICS) v Káhiře. Týden má za cíl upozornit na rozšířenost inkontinence a zlepšit život těm, kterých se týká.

Za sebou už má zákrok, který ji od tak častého chození na toaletu pomohl. Lékaři už jí jen implantují pod kůži malý generátor. „Ten přístroj je ohromná věc, jsem strašně spokojena. Najednou všechno zmizelo jak mávnutím čarovného proutku,“ pochvaluje si paní Soňa.

Jde o poměrně novou metodu takzvané sakrální neurostiumulace. „Spočívá v tom, že do pánve do blízkosti nervů, které řídí močový měchýř, se zavede elektroda. Ta potom vysílá impulzy, které ten močový měchýř řídí,“ popisuje primář urologické kliniky ostravské fakultní nemocnice Jan Krhut s tím, že nová metoda umí pomoct velké části pacientek.

Metodu sakrální neurostimulace provádí jen dvě centra v republice, urologická klinika ostravské fakultní nemocnice patří mezi ně.

Spustit audio