Proč Lysá hora přitahuje lidi jako magnet? Podívejte se na fotky

7. březen 2020

Proč na její vrchol někteří stoupají tolikrát za rok, za měsíc, za týden, nebo dokonce za den? Co je na ní takového, že mnohé přitahuje jako magnet? Ptali jsme se vás na našem facebookovém profilu. Vybrali jsme vaše nejzajímavější odpovědi a nejhezčí fotografie.

„To je už nemoc, říkáme jí ji lyso-horovina. Buď jdeme několikrát za den v rámci závodu, přes týden i o víkendech. Nahoře se sejde dobra komunita lidí a všechny nás spojuje jedno, Lysá hora. Je krásná, kouzelná, každý den jiná. A ač jsme pro některé lidi blázni, nás to dělá šťastnými,“ napsala do komentářů Terez Morcinková.

„Je to závislost, nádherné výhledy, pořád zas a znova pokaždé jiná a vždycky to stojí za to. A dokud budu moct, tak budu chodit,“ dodává Renáta Jurková.

„Jednoduchá dostupnost, celkem velká fyzická náročnost a možnost si nahoře v pohodě sednout a pokecat,“ vyjmenovává prozaické důvody Vojtěch Muris. „A to, že lidi chodí jen na Lysou v Beskydech, není vůbec žádná pravda. Ten, kdo to tvrdí, by měl možná sám vyrazit na jiné místo, než je Lysá, aby to pochopil,“ dodává.

„Nejkrásnější je výstup přes Smrk, kdy má člověk možnost celou dobu „kopec“, jak Lysé hoře říkáme, sledovat a těšit se na samotný výstup od Šance,“ přidává tip na jednu z možných tras Jiří Tvrz.

Lysá hora sbližuje a vrací zdraví

„Moje snacha také dlouho nechápala, proč tam chodím a už tam chodí častěji než já. Kdo jednou zkusí... Těžko se to vysvětluje. Zkuste to sami,“ doporučuje v dalším z komentářů Boženka Vyhňáková.

To se těžko popisuje, buď to v srdci máš a nebo ne

„Lysá hora sbližuje,“ vysvětluje stručně Zbyněk Holinka.

„Lysá hora spojuje, za každého počasí a vždy v dobré náladě podobné blázny. Místo, kde zůstáváme sami sebou,“ rozvíjí myšlenku pana Holinky Kateřina Kouláková (zpěvačka známá pod jménem Kaczi – pozn. red.).

„Lepší jak 1000 doktorů, pěkně vyčistíš hlavu, srovnáš myšlenky. Když chceš, tak si mákneš, když se ti nechce, tak se ploužíš a kocháš. Stokrát můžeš vylézt a stejně je pokaždé jiná, nádherná. Také poznáš nové, stejně potrefené lidičky. Je to srdcová záležitost,“ uzavírá komentáře Marcela Malinová.

Lysá hora (1323 m n. m.) je nejvyšší vrchol Moravskoslezských Beskyd. Na vrcholu stojí telekomunikační vysílač, meteorologická stanice a několik horských chat. Vlivem nadmořské výšky je jedním z nejchladnějších, nejdeštivějších a největrnějších míst v České republice. V zimě bývá bohatá na sníh.

Zdroj: Wikipedie

autor: tif
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.