Proměny krajiny řek Ostravice a Olše vám ukáže výstava v Muzeu Těšínska

7. únor 2022

Říční kameny, rostliny, nebo zvířata žijící poblíž řek Ostravice a Olše. To vše uvidí návštěvníci Muzea Těšínska. Otevřeli tam novou výstavu Říční krajina Těšínska a její proměny. K vidění jsou i velkoformátové fotografie, staré mapy, nebo hornina pojmenovaná právě podle Těšína.

Návštěvníci tady uvidí kameny, vzorky rostlin a vycpaná zvířata, která žijí v blízkosti Ostravice a Olše. „Dominanta je čáp černý a volavka popelavá, to jsou asi největší ptáci, co v té vitríně jsou. Doprovází je ledňáček říční, střízlík obecný a kulík říční,“ říká jedna z autorek výstavy Nela Kotásková.

Jednou z dalších zajímavostí je Těšínit. Hornina, kterou poprvé popsal německý geolog Ludwig Hohenneger. „Pojmenoval ji právě podle lokality, kde ji našel. Nachází se tady a pak ještě někde v Austrálii. Ale nejprve byla hornina nalezena tady,“ říká druhá autorka výstavy Karolína Ondřeková.

Návštěvníci si uvidí také fotografie ukazující podobu obou řek po celé délce toku. Na historických mapách zase můžou porovnat, jak se toky díky lidské činnosti změnily.

Výstava potrvá do 28. srpna v historické budově Muzea Těšínska.

Spustit audio

Související