Prošoupané rukavice, dárek pod stromeček anebo chuť poslat pohlednici. Lidé vyrazili nakupovat

4. prosinec 2020 08:10

Lidé už mohou znovu volně jíst v restauracích a taky nakupovat ve všech obchodech. A mnozí toho využili hned ve čtvrtek, kdy se zmírnila proticovidová opatření. Natáčeli jsme v podnicích v centru Ostravy.

Jako první otevřely kavárny, které nabízejí i snídaně. V CrossCafe se na zájem zákazníků připravovali, všechno vydezinfikovali, červenými páskami omotali polovinu stolů, aby dodrželi povolenou poloviční kapacitu a taky posílili obsluhu. Během uplynulých týdnů tady měli jen výdejové okno. „Vytáhli jsme více dortíčků, bagetek, posílili jsme personál,“ připomíná manažerka Kristýna Novotná.

Čtěte také

Otevřené už jsou také všechny obchody. I v nich ale platí, že dovnitř může jeden člověk na patnáct čtverečních metrů. Před některými obchody se proto tvořily fronty, jako před papírnictvím na Masarykově náměstí.

Například do blízké prodejny zdravých dětských bot pouštějí zákazníky jen po jednom, respektive po jedné rodině. Nával není podle tamní prodavačky tak velký jako na jaře, protože maminky už musely nakoupit v eshopech.

Podle prodavačky Aleny z designového obchodu ty Identity, je reálný prodej u řady věcí lepší, než když se lidé musejí spoléhat jen na eshopy. „Mají tu důvěru v tom, že mohou přijít a vyzkoušet. Myslím, že je to pro ně takhle lepší,“ říká prodavačka.

A zmírnění opatření v obchodech přineslo ještě jednu změnu – neplátí už zákaz nedělního prodeje.

Spustit audio